Svett, skratt och rullskridskor

Har du hört talas om roller derby? Det är en ny sport i Sverige där tjejer åker runt på rullskridskor och tacklas.

29 juni 2012 00:00

Visby ValkyriesSkratten ekar i salen och svetten rinner. Inne i den lilla hallen är det redan full fart och trots det fina vädret har sju spelare samlats för lite kvällsträning. Tjejerna skämtar förtroligt trots olikheterna i gänget, en är tvåbarnsmamma, en student, några jobbar på kafé och en annan jobbar som sotare, men alla har de hittat nya vänner i sporten. Roller derby är en fysisk gör-det-själv-sport som utövas enbart av tjejer. Sporten går ut på att två lag åker runt på en oval plan där lagen tar poäng genom att en från varje lag, (en så kallad jammer), försöker passera motståndarlaget som i sin tur ska hindra henne. Tjejerna i laget arrangerar allt själva men tycker det är värt arbetet.

- Man går ju inte in i det här för att tjäna pengar, säger Alexandra Falkenberg bestämt. Man tjänar någonting annat istället som är mycket bättre.

Ljus framtid
Hon har stora visioner och försöker hålla masken när hon berättar om sina planer för framtiden.

- Den ser jätteljus ut, speciellt här på Gotland, säger Alexandra. Vi kommer turnera i Sverige och i hela världen. Först tar vi Sverige och sedan kämpar vi oss uppåt!

Mikaela Gerberich, med derby-namnet "tacky dolphin" instämmer och tror att sporten kommer fortsätta växa inte minst då den enligt henne är den snabbast växande sporten i Europa för kvinnor.

- Det är många som fattar tycke och ger sig in med huvudet före. Det är bra för det är personer som oftast inte sysslar med sport som lockas. Jag bara väntar på den dagen när folk kommer titta på derby på sportbarer istället för fotboll. Det kommer inte dröja länge.

Roller derby är ingen ofarlig sport och under träningen faller och knuffas det ordentligt, men glädjen överskuggar allt och ingen skadar sig. Alexandra Falkenberg gillar att det är tuffa tag på planen.

Inte ofarliga
- Vi ser söta ut men vi är hårda inne, säger Alexandra. Man låter ingen annan sätta sig på en.

Tjejerna är alla överens om att sporten gjort dem starkare och hjälpt dem att våga mer.

- Jag har aldrig kommit in i någon av de andra större sporterna. Jag är förvånad att hitta mig själv här, säger Kristina "Ninna" Lindblad. Det är otroligt självkänsla- och självförtroendehöjande. Det händer så mycket på så kort tid. Till slut känns det som att man klarar vad som helst.

Började med en film
Tjejerna i Visby Valkyries blev inspirerade av filmen Whip It från 2009 som handlar om roller derby och är lite av en kultfilm för tjejerna. Katarina "Katten" Höglund , med det passande derby-namnet "Fräz", hittade en lapp från en tjej som ville starta upp ett lag i Visby och drog med sig barndomsvännen Mikaela.

- Vi började hösten 2010 och prövade åka på skateboards, inlines och vad vi kunde hitta som rullade, berättar Mikaela. Sedan åkte vi till Berlin med våra nya skates och träffade massa andra derby-personer och efter det var vi hooked. Nu fortsätter vi fast hon som kom på idén flyttat.

Vem som helst kan börja
Visby Valkyries har i nuläget bara nio engagerade medlemmar och söker ständigt fler. Mikaela hoppas att det kommer många nya i höst så att de kan få ihop ett fullt lag.

- Jag satsar fullt ut för att få ihop laget här, säger hon. Vi riktar oss till tjejer som vill göra någonting annorlunda och kanske inte gillar annan sport. Vem som helst kan börja, jag hade aldrig stått på ett par rullskridskor innan.

Vilda på rullskridskor
Roller derby har egna namn för allt och spelarna har ofta skämtsamma smeknamn. Tanken med träningsmatchen, som kallas scrimmage, är att visa folk hur sporten går till och så blir det ett fint avslut på deras kombinerade semester- och träningsläger för derbylag i Sverige och Norden.

- Jag tror att folk tycker det är roligare att titta på tjejer som slåss och tacklas för killar gör ju det i hockey och det är så gammalt, säger Alexandra. Roller-tjejer blir lite vilda på rullskridskor.

Roller derby är en av få sporter som i princip bara utövas av kvinnor.

Den har sedan starten på 30-talet fått en pånyttfödelse på 2000-talet.

Träningsmatchen är den 30 juni kl 13.00 i Hemsehallen, Hemse.

Inträde: 20 kronor

Visby Valkyries

Hanna "terry"Hörnsten. Derbynamn: "fittbull terrier"

Mikaela Gerberich. Derbynamn: "tacky dolphin"

Katarina "Katten" höglund. Derbynamn:"fräz!"

Josefin "Jossa" Sandberg.

Alexandra Falkenberg.

Freja Källén.

Kristina "ninna" Lindblad.

Linda Tille (saknas på bild)

Maria Sandberg (saknas på bild)

Så jobbar vi med nyheter
Text och foto: Calle Ekblom Käck