En inte helt normal ruin

Under vecka 30 till 32 förvandlas Helge Ands ruin till en magisk plats med talande huvuden, häxjakter och trollbindande föreställningar. Magikergränd är en upplevelse för hela familjen som tar magishowen till en ny dimension.

20 juli 2012 00:00

Idén är att bygga upp en magisk värld inuti Helge Ands ruin, som är belägen strax norr om Visby domkyrka.

- Där kan du smyga runt i en mystisk värld bland lustiga varelser, drakar och alkemister, säger Oskar Hejll, producent och magiker i Magikergränd.

Framtid i en låda
Showen och upplevelsen är sammanställd av fem frilansande artister från olika delar av Sverige. Arkadia har uppfunnit ett elixir som botar lindriga sjukdomar som håravfall, idioti och dålig smak.

Dr. Cagliostro är ägare av det mystiska museet "Dr. Cagliostros kuriosakabinett". Mästermagikern Gaston är ledaren för gruppen i Magikergränd och bor på sitt magiska slott med trollkarlslärlingen Caligari och trotjänaren Geiron trollstavsmakare. Dareon är oftast instängd i sin låda men släpps ibland fram för att sia om framtiden och ge goda råd.

Inne i ruinen bjuder de alla på magiföreställningar. Tanken är att man ska kunna gå omkring och utforska skrymslena och att föreställningarna går regelbundet.

Premiär på ön
Både Oskar (Cagliostro) och magikern Arkadia är vana att uppträda under medeltidsveckan men det är första gången de gör Magikergränd på Gotland.

- Det här är vårt drömprojekt och vi har lagt mycket krut på specialbyggda saker. Även om vi har gjort Magikergränd på andra platser innan är det här ett unikt evenemang, specialbyggt för Helge Ands ruin i Visby.

Magikergränd har blivit uppmärksammat i magikretsar och kritikerrosat i media. Tankeläsaren Henrik Fexeus skriver att Magikergränd är "precis allt det som trolleri borde vara men sällan uppnår nu för tiden... Hade det här funnits när jag var tio år hade jag aldrig velat växa upp."

Museum och butik
I ruinen kommer det att finnas ett museum med vampyrutrustning och urgamla magiböcker. I butiken kan man bland annat köpa trollstavar.

- Det finns en hel värld att upptäcka med mycket att lära sig om folktro och mytologi. Inne i ruinen finns även en picknickplats för den som vill fika, berättar Oskar.

Upplevelsen passar hela familjen och är lagom pirrig utan att bli för läskig för barnen. Är du ett Harry Potter-fan är Magikergränd ett måste.

Under medeltidsveckan bjuder de även på en vuxenföreställning som är mer blodig och influerad av mörk magi.

Magikergränd samarbetar med Gotlands museum och intar Helge Ands ruin under fyra veckor.

Showen börjar vecka 29 den 21/7 och 22/7 och fortsätter tisdag till söndag vecka 30 till 32.

Biljetter bokas genom Gotlands museum.

Så jobbar vi med nyheter
Martina Cederqvist