Nyöppnat på norra Gotland

Under högsäsong och soliga dagar drar sig många turister norrut på ön. Gotland just nu spanade in tre nyöppnade ställen på norra Gotland. Lunchmatsal i historisk och naturskön miljö, thai vid nakenstrand och hemgjorda chokladpraliner med Bergmantema stod på dagens meny.

20 juli 2012 00:00

Första stoppet görs vid Bergmancentret på Fårö där Noomi Riedel för första sommaren driver caféet Smultronstället.

I korridoren hänger en serie av fotografier från filminspelningen av En Passion med Liv Ullman och Erland Josephsson från 1969. Inne i caféet fortsätter temat med andra Bergmanrelaterade motiv och ur högtalarna ljuder samlingsskivan Jazz på svenska.

När Noomi blev förfrågad att driva Smultronstället förra sommaren, behövde hon inte tänka efter länge. Sedan barnsben har hon spenderat somrarna på Fårö och har länge drömt om att driva ett fik.

Specialkaffe
Kaffet som hon serverar och säljer är specialbeställt av Stockholm roast. En trött morgon som denna smakar det färskmalda bryggkaffet gudomligt. Noomis egna specialitet och kreation är chokladtryfflar. Favoriten blir snabbt Gycklarnas afton gjord på mörk och ljus choklad med en fyllning av kola, toppad med havssalt. Djävulens öga med mörk choklad har en spännande och rökig smak.

Tryffelmeditation
Att göra tryfflar är en krånglig process. Noomi köper skalet och gör fyllningen själv. Skalen har ett litet hål där man sprutar in fyllningen och tryffeln tar minst en dag att göra och ska helst ätas samma dag.

 -Det är jäkligt pilligt och man behöver ha tålamod. Det är min meditation, berättar Noomi.

Längst upp på Fårö vid fyren och nudiststranden Norsta Auren, kan man numera äta thaimat. Åke Andersson köpte den gamla militära radioanstalten FRA och frågade sin vän Sven Österberg om han ville driva en servering.

150 meter in från fyren, i skogen ner mot stranden hittar man den lilla thaiserveringen under ett öppet garage.

 -Vi måste vara den ostligaste thaiserveringen i Sverige, säger Sven och skrattar.

Systrarna Chongkon och Kitiya Dakhwa från Thailand står för matlagningen med klassiska thairätter som panang curry, fried noodles och pork fried in basil. På en hylla i uteköket står en liten Buddhafigur som systrarna tackar varje dag genom att ställa en kopp te bredvid.

Du får knata
Den vackra stranden nedanför har länge varit en punkt för badgäster som vill komma ifrån turiststränderna. Sven gillar tystnaden och stillheten och tillåter inga bilar att köra ner till serveringen. De får parkera vid fyren och gå ner. Längs med vägen växer det fullt med smultron och en del fridlysta blommor.

 -Jag vet inte vad det är för växter, men det är ofta människor som ligger i buskarna och fotar blommorna här.

Än så länge har de flesta badgästerna fortfarande med sig matsäck till stranden, men Sven hoppas att de snart hittar till honom.

Bevarar det gamla
Vi tar färjan tillbaka till Fårösund och tar oss en liten bit österut. För att ta sig ut till Bungenäs matsal får man antingen gå eller cykla ett par kilometer genom Bungenäs som är en naturupplevelse i sig med uppgrävda bunkrar, stenformationer och kalkbrottet med sitt turkosa vatten. Här är biltrafik förbjuden.

Sonny Gustafson som driver tre krogar i Åre, hann knappt berätta för någon om sin nyöppnade restaurang innan det blev fullsatt av lokalbor. Från början planerade han att börja med lunchservering men efter bara några dagar kunde de öppna för middag tre dagar i veckan.

- Då kör vi pensionatsservering med tvårätters klockan sju.

Uteserveringen ligger bara några meter från havet och där kan man även sträcka ut sig i en solsäng efter en lunch med matjesill eller kanske långkokt lamm.

Erik Gardell är en av arkitekterna som är anställd av Bungenäs kalkbrott och har haft stor inverkan på inredningen i matsalen.

 -Vi ville bevara känslan av den gamla matsalen som var gjord för arbetarna i kalkbrottet, berättar Erik. Förra sommaren påbörjades renoveringen av det nedslitna huset utan fönster som byggdes 1944. I dag känns lokalen fräsch och historisk på samma gång med enkla möbler av robust material och en hörna med orangea 50-talsstolar.

Speciellt ljus
Både Sonny och Erik blev förälskade i platsen och berättar passionerat om naturen och historien bakom regementet som varit stängt för allmänheten fram tills för några år sedan. Erik rekommenderar nya gäster att ta en promenad runt halvöns kust för att uppleva både den lummiga skogen och den karga kalkstensstranden där man kan sola och bada. I brottet nära matsalen finns en utställningskur där du kan lära dig om Bungenäs historia genom text och bild.

 -Ljuset är väldigt speciellt här på grund av läget och halvöns smala form, säger Erik.

Sonny har med sig tre kollegor från Vinbaren i Åre och har tänkt driva restaurangen i minst fem år till.

- Jag älskar norra Gotland med dess historia och folket som bor här. Sedan jag kom hit vill jag inte åka härifrån.

Smultronstället erbjuder fika och lunchmackor varje dag 12-18 fram till den 12 augusti.

Thaiserveringen på Holmudden vid Fårö fyr har flexibla öppettider beroende på väder och besökare.

Bungenäs matsal öppnar kl 11:00 varje dag för lunch och serverar tvårätters pensionatsmiddag tors, fre, lör 19:00. Sommaröppet till 5 augusti.

Så jobbar vi med nyheter
Text: Martina Cederqvist, Foto: Tobias Wallström