Almedalsmanifestation flyttade till Stelor

När Almedalsveckan inte blev av fick evenemanget, manifestationen "Bondekalaset" flytta till ladan på Stelor i Västergarn istället.

Gotland 30 juni 2020 20:05

Under måndagen hölls det första "Bondekalaset" på Gotland. En manifestation för att hylla den lokala hållbara gastronomin på Gotland. Tanken var att evenemanget skulle ha hållits under Almedalsveckan, men när veckan blev inställd flyttade man till Stelor istället. 

Ett 40-tal specialinbjudningar hade gått ut till bönder, krögare, kockar och handlare. På plats fanns bland andra Annica Sohlström, generaldirektör för Livsmedelsverket, Josefine Larsson från KRAV, Sussi Redig från LRF Gotland och bonden Curre Niklasson för bli intervjuade på den lilla scenen. Bakom initiativet till Bondekalaset står Pär Bergkvist – grundare av 360 grader EatGuide och "Årets bonde", tillsammans med Erik Öhrn, projektledare för Sustainable Speis, ett projekt som ska stärka den hållbara matturismen på Gotland.

– Det vi kommer att ta upp ikväll är frågor som hur kan vi stärka böndernas roll i livsmedelskedjan. Sverige är ett länderna med lägst självförsörjninggrad. Varannan tugga du tar är importerad mat och 50 procent är inhemsk mat. Det känns oerhört viktigt att belysa det, inte minst i dessa tider, säger Pär Bergkvist.

– I kväll serverar vi 100 procent gotländska produkter och det är en hyllning till alla bönder. Det är inte så ofta man ses så här. Men det är genom att samverka som vi kan lyckas visa hur unika vi faktiskt är här på Gotland, fyller Erik Öhrn i.

Tillredde de gotländska varorna under sammankomsten gjorde fem gotländska kockar. På plats, för att prata hållbar mat, fanns även Paul Svensson, känd från olika tv-program och författare till flera kokböcker. Han kommer dessutom att briljera med grillade grönsaker när Stelor bjuder in till två gårdsmiddagar senare i veckan. 

– Jag tycker det här initiativet är beundransvärt. Att fokusera på producenterna och göra det coolt med bönderna. Vi måste förstå att vårda både ägget och hönan. Det känns som om det har varit lite fel ordning och mest fokus på hönan tidigare, men vi börjar komma till insikt om värdet med duktiga bönder.

Du kommer att grilla grönsaker nu i veckan. Går det hem på Gotland med sitt lammkött?

– Jag är själv inte vegetarian, men jag brukar säga att det är dags att ge grönsaken en röst. Det handlar inte om att exkludera lammköttet, men det behöver ingen närmare beskrivning. Man kan väl säga att jag vill hjälpa folk att fokusera på ett animaliskt alternativ, avslutar Paul Svensson. 

Så jobbar vi med nyheter
Sofie Regnander

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Gotland

Nära 300 smittade på Gotland

Visby

Flera personer åkte fast i polisens hastighetskontroll

Visby

"Stor framgång att vi tagit flera kända brottsverkare"

Gotland

Polisen: Vi gör stickkontroller vid bockjakten

Gotland

LÖFTET: "Jag lovar att vi är kvar om två år"

Visa fler