Se klippet: Så bra syns du i mörkret!

För några dagar sedan ställde vi om klockorna och plötsligt blev allt mycket mörkare. Syns du verkligen så bra som du tror när du är ute om kvällarna?

Nyheter 4 november 2019 11:30

Helagotland.se tog saken i egna händer och testade olika reflexer på en väg i mörkret. Se filmen här intill!

I filmen lät vi bilen stå med halvljuset på, och personen som testar reflexerna befinner sig cirka 50 meter framför bilen.

 

Reflexer blir aktuellt varje höst, inte minst för NTF, som delar ut reflexer och informerar om hur man bär dem.

– Det viktigaste är att ha en reflex som funkar. Reflexer är ju färskvara, säger Anna Rönnle vid NTF på Gotland.

– Man kanske tvättar sin reflexväst och efter ett tag är den gråa reflexytan inget annat än just en grå yta som inte längre reflekterar, och då behöver man skaffa en ny väst.

Anna Rönnle rekommenderar att man byter ut sina reflexer varje år. Eller också att man hänger upp dem i mörkret och lyser med en ficklampa för att testa om de ännu reflekterar ljus.

Det är också viktigt hur man placerar reflexen.

– Ja, är man ute i trafiken ska man komma ihåg att ju längre ner reflexen sitter, desto tidigare träffas den av bilarnas halvljus.  

Anna Rönnle menar också att för dem som inte tycker att det är så "coolt" att bära reflexer finns det andra lösningar.

– Det finns ju faktiskt osynlig reflexfärg som man kan spraya på kläder och skor. På dagtid syns den inte men när det blir mörkt reflekteras färgen. Det är väldigt smart.

Det händer att polisen tittar efter cyklister som kör utan lyse eller reflexer. Saknar man en fram- eller baklykta, eller reflexer på cykeln, kan det kosta 500 kronor per grej i böter.

– Men det är inte för att kunna skriva böter som vi från polisen uppmanar folk att ha reflexer, utan det är för att någon ska slippa bli överkörd. Man syns inte som oskyddad trafikant, säger polisens yttre befäl Rudolf "Ruda" Söderström.

Enligt honom händer det ofta att polisen stannar och säger till cyklister och oskyddade trafikanter om att de borde skaffa eller förtydliga sina reflexer, hellre än att utfärda böter.

Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Visby

Rückers uppfinning har spritts över världen

Visby

"Min förhoppning är att vi kan vända skutan"

Roma

De tar över välkända butiken på Gotland

Gotland

Manifestation för att uppmärksamma Saras ME

Visby

"Är en kick att rädda något från att slängas"

Visa fler