Strömavbrotten väcker preppern i mig

Krisberedskap 6 november 2019 05:01
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Ledare

Under min uppväxt var det inte ovanligt med strömavbrott här på Gotland. Hemma i Slite hade vi det mesta som behövdes för att mysa till det då avbrotten sällan var långa. Vad som hade hänt vid ett längre avbrott mitt i vintern vågar jag inte tänka på. Villans enda värmekälla var de elektriska elementen, så det hade rätt snabbt blivit kallt. Men med gasolkök, konserver och mat i pulverform hade vi klarat oss längre än vad jag skulle göra i dag.

Elnätet har sedan min uppväxt blivit enormt mycket stabilare genom dubbla fastlandskablar och en allt större del nedgrävda elledningar. Men det senaste årets strömavbrott har bevisat samhällets sårbarhet. Under förra sommaren, då GEAB jobbade med uppgraderingen av Ygne, reagerade jag inte nämnvärt på avbrotten. Det hade ju både förvarnats och getts en tydlig orsak till dem, men efter de två avbrotten i går har jag börjat fundera. Tydligen är fastlandskablarna inte helt tillförlitliga och när även den reservkraft som finns på ön har problem, känns det inte längre lika tryggt som tidigare. Visserligen är det ännu långt kvar till den frekvens av strömavbrott jag upplevde på tidigt 70-tal, men vem vet var vi kommer att landa.

En av fördelarna med mitt jobb är att jag kan jobba på distans. När strömmen försvann i går satt jag hemma och jobbade vilket på ett tydligt sätt blev svårare utan el. Inte helt omöjligt, då vi nu för tiden kan jobba direkt i våra mobiler, men vissa delar av alla de moment jag behöver göra för att ni ska få läsa detta i tidningen eller på Helagotland.se måste jag ännu göra via en konventionell dator och de datorer jag har tillgång till saknar uppkoppling mot mobilnätet.

Men jag misstänkte att avbrottet skulle bli kortvarigt så jag valde att lägga jobbet på hyllan en stund. Men vad skulle jag göra istället. Idéerna som jag fick innehöll att brygga en kanna kaffe och andra former av mellanmåls fixande medan jag lyssnade på radion för mer information. Tankar jag snabbt fick slå bort. Vi har nämligen ingen batteridriven kaffebryggare, inget gasolkök eller liknande. Kylskåpet bör man vara aktsam med att öppna under strömavbrott och radion är inte batteridriven.

Tankarna vandrade vidare och jag började fundera över hur förberedd jag är om det skulle bli ett längre strömavbrott. Vi har ficklampor, batterier och ljus. Beroende på vilken mat vi har planerat kan det finnas både konserver och mat i pulverform, men det är inte så vanligt i vårt hushåll. Jag inser nu att det tack vare GEAB är dags att förbereda sig bättre. Om inte inför det värsta, så i alla fall om det skulle bli något längre strömavbrott. För efter gårdagens strömavbrott ser jag inga garantier för att ett längre avbrott aldrig kommer att inträffa och då gäller det att vara förberedd.


Ämnen du kan följa
Läs mer!
Gotland

"Hanterar vi förtroendet kan det bli en bra sommar"

Gotland

Ny jätteövning i landet - så påverkas Gotland

Krisberedskap

Insändare: Är vår beredskap verkligen god?