Halshuggen, dolkmördad och stucken med värja

Historisk fäktkonst har blivit populärt under senare år. Redaktionen lät en reporter försöka sig på fäktning med långsvärd, värja och dolk.

Fäktning 9 november 2019 10:01

Wisby historiska fäktskola lär ut riddarnas bortglömda kampkonst. Den återskapas från medeltida fäktmanualer och har blivit mycket populär bland historieintresserade. Den stora skillnaden mot den traditionella sporten fäktning är vilka vapen som används. Medeltida bredsvärd, dolkar och stickvärjor från sen renässans ingår i arsenalen som utövarna hämtar klingor ur. Helagotland.se gav sig till träningslokalen för att testa hur länge en nybörjare klarar sig från att bli nedstucken.

– Vi tänker utsätta dig för historisk fäktning, eller hema, som står för Historical European Martial Arts, säger Björn Rugstad, instruktör vid Wisby historiska fäktskola. 

En något förstärkt fäktmask, vadderad jacka och vad som närmast kan liknas vid hockeyhandskar ingår i skyddsutrustningen. 

– Vi har långsvärd, dolkar och rapirer här. Så du ska få gå igenom hela arsenalen, säger Björn Rugstad. 

Långsvärden för nybörjare är i ett plastmaterial och ska väga som ett äkta i metall. När fäkthjälmen kommit på så är det knepigt att bedöma avstånden, men instruktören säger att det går snabbt att vänja sig. Försöken att träffa motståndaren slutar med hugg över händerna, på armarna och över nacken. Skyddsutrustningen fungerar förvånansvärt bra — vilket inte kan skyla över att den utsände reportern bör betraktas som halshugen redan efter några minuter. 

Lisa Heinius har ägnat sig åt tornerridning och olika historiska hobbys innan hon började med hema. Hon förevisar en värja av senrenässans, eller möjligen 1600-talssnitt. De allra flesta känner igen vapnet från äventyrsfilmer och skulle kanske förknippa det med de tre musketörerna eller sjörövare som fäktas så att svärden klingar. 

– Vad det här vapnet gör bäst är att sticka hål. Vi kan inte använda de här vapnen som om vi verkligen hade ogillat varandra, utan vi kommer att leka lite med en regel som kallas "first blood". Den innebär att den som får in första träffen vinner, säger Lisa Heinius. 

Resultatet från ett tiotal dueller beskrivs bäst med resultatet 1—9, några utdragna fäktdueller blir det inte. Det här fungerar inte riktigt som på film. Den avslutande duellen sker med dolk. I ett ögonblick av inspiration från 80-talets ninjafilmer försöker Helagotlands utsände att överraska instruktören Björn med ett flygande anfall. Den vane kampsportsinstruktören låter det sluta med ett våldsamt dolkmord på den lätt vanärade reportern.

Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa
Läs mer!

"När sista stöten satt exploderade vi i glädje"

JSM guld i lag för Natalie Wramner

Fäktningstränaren stortrivs med nya uppdraget

Fäktning

Wramner inledde med ett silver i nya klubben

Fäktning

Tränaren tackar för sig – klart med ersättare

Visa fler