450 liter oljeklumpar har fått tas om hand

Nu har saneringen avslutats efter att två man arbetat två heltidsdagar med det dryga jobbet att plocka bort oljeklumpar i sanden för hand.

27 mars 2018 11:50

Helagotland.se har tidigare rapporterat om oljespill på Gotska Sandön. Förundersökningen om misstänkt utsläppsbrott pågår ännu och den första bedömningen är att det rör sig om någon typ av vegetabilisk olja, troligen tallolja.

Prover har skickats till Nationellt forensiskt centrum, NFC, som är en del av polismyndigheten. Saneringen är nu klar efter två dagars hårt jobb.

– Det blev totalt cirka 450 liter oljeklumpar som vi har tagit hand om. Vi är två personer som arbetat heltid i två dagar och har gått runt tre fjärdedelar av ön och plockat bort klumparna för hand, säger tillsynsmannen Örjan Siik.

Har du upplevt något sådant innan?

– Fenomenet är inte nytt, det händer runt kuster, vid Skåne, västkusten och norr om Gävle, oftast är det tallolja. I fredags fick Kustbevakningen oljeprov som ska analyseras, säger Örjan Siik.

LÄS MER: Så mycket oljespill har de hittat på Gotska Sandön

Förundersökningen visar att det inte ser ut som någon mineralolja. Men när oljan når land är det ett drygt arbete att ta hand om nedskräpningen. Spadar, borstar eller för hand är de verktyg man använder. Mattias Lindholm, kommunikatör på Kustbevakningen, berättar:

– Vi försöker härleda om det finns någon källa, om ett brott har begåtts, det är det förundersökningen syftar till, säger han till Helagotland.se.

På torsdag förmiddag förväntas de första provsvaren från Nationellt forensiskt centrum presenteras.

Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa