BILDER Kyrkan blev vandaliserad

På söndagsmorgonen upptäckte personal i Stenkumla kyrka att någon hade brutit sig in i kyrkan under natten.

24 augusti 2014 15:28

Fönstret till sakristian har krossats, tegelpannor har kastats ned från taket och huvudporten har sparkats upp.

Flera utrymmen söktes igenom och en okänd summa kollektpengar har stulits från en kista. De enda föremål som försvunnit är ett 160 centimeter högt processionskors samt tre altardukar.
Allt som stod på altaret vräkts ned på golvet.
– Det är alltid obehagligt när sådant här händer, men det är inte några av de ovärderliga konstskatterna som har blivit förstörda. Det som är borta är altardukarna, berättar kyrkoherde Jakob Tronêt.
Han berättar att det finns blodspår på flera ställen i kyrkan och hans tes är att inbrottstjuven skurit sig på fönstret vid inbrottet och behövt något att stoppa blodet med och därför ryckt åt sig altarduken.
– Det är då altarkrucifixet ramlat i golvet och gått i bitar. Det är ett 1900-talsarbete, men det är naturligtvis tråkigt.
En kollektkista från 1600-talet har brutits upp och kontanter stulits. Locket har förstörts när bred skåra huggits upp, tillräckligt stor för att en arm ska kunna stickas ner och plocka upp innehållet. Hur mycket pengar kistan innehöll är oklart.
Jakob Tronêt är lättad över att den största förödelsen är det krossade fönstret och ett stort antal takpannor som rivits ner.
– Man behöver ju inte vara mästerdetektiv för att misstänka att det är en fyllegrej.
Polisen har gjort en brottsplatsundersökning, men det finns i nuläget ingen misstänkt.
På grund av skadegörelsen hålls måndagens aftonsång i kapellet i prästgårdsflygeln, kyrkan är stängd tills vidare.
– Så fort vi har städat så går kyrkan att använda igen.

Enligt polisens förundersökningsledare Magnus Frank har blod skickats till SKL för analys. Hittills har inga vittnesuppgifter kommit in och om DNA-resultatet inte ger någon träff så är risken stor att gärningsmännen inte åker fast.

Förutom skadegörelsen inne i kyrkan har en större handläckare tömts utanför kyrkan.

– Det här är inga seriösa tjuvar, säger Magnus Frank.

 

Så jobbar vi med nyheter