De släckte brand själva – hyllas av brandman

När en gräsbrand bröt ut på Fårö under söndagen drog privatpersoner fram vattenslangar och lyckades släcka elden själva. "De gjorde ett riktigt bra jobb", säger brandmannen.

16 juli 2017 14:50

Det var vid 13-tiden på söndagen som räddningstjänsten larmades om en gräsbrand på Fårö. I närheten av Kalbjärga brann en gräsyta på 100 kvadratmeter, men när räddningstjänsten kom fram till platsen hade privatpersoner redan lyckats släcka stora delar av elden.

– När Fårö-stationen väl kom fram hade de som larmat om branden redan dragit fram vattenslangar och försökt släcka branden själva, säger Mattias Häglund på Storstockholms räddningscentral.

– Det gör så klart jättemycket för oss, de gjorde ett riktigt bra jobb. Vi hällde på en del vatten till för att säkerställa att elden inte blossar upp igen och sedan kunde vi lämna platsen.

På grund av det torra vädret under våren har det länge varit stor risk för gräsbränder, och enligt Mattias Häglund är det fortfarande torrt i markerna.

– Det finns fortfarande risk för gräsbränder och man ska undvika att elda ute i så stor mån man kan. Det lilla regnvattnet som har kommit sjunker undan, det krävs en hel del mer vatten för att det inte längre ska vara torrt.

Så jobbar vi med nyheter
Amanda Möller Berg