Domprosten Mats Hermansson hotad

Under onsdagskvällen polisanmälde domprost Mats Hermansson ett hot: "Du ska passa dig jävligt noga sa mannen".

13 oktober 2016 18:10

När det blev känt att Vänsterpartiet och Feministiskt Initiativ planerar en manifestation på söndag gick domprosten Mats Hermansson ut i media och i sociala medier och berättade att han skulle delta.

Senare samma kväll polisanmälde han att en man ringt hem till hans hemtelefon.

– Han var så upphetsad att han knappt kunde prata. Han hade läst att jag skulle vara med och undrade hur jag kunde acceptera en gruppvåldtäkt på en rullstolsburen kvinna. Han sa också att "du ska passa dig jävligt noga" och att de var många som var uppretade, berättar Mats Hermansson.

Blev du rädd?

– Inte jätterädd men jag ringde omedelbart polisen. Jag blev inte rädd för min egen skull men för samhällets. Det här illustrerar den polarisering som vi ser på så många håll i samhället och de mörka krafter som tar sig ton på ett annat sätt och inte backar för att hota folk.

LÄS MER: Flera brottsmisstankar inför oroligheterna

Polisen åkte efter anmälan hem till Mats Hermansson.

– De tog det på väldigt stort allvar. En stor eloge till polisen som kom hem till oss.

Hur påverkas du av det här?

– Inte det minsta. Då får man sluta jobba helt i så fall. Det finns inget mellanting. Det här är helt centrala frågor för en trovärdig kyrka. Det här handlar om kvinnors utsatthet i det offentliga rummet och mäns maktanspråk. Men det handlar också om den rasism som helt oförblommerat får breda ut sig.

När det gäller den manifestation som planeras hoppas Mats Hermansson att fler partier än Vänsterpartiet och Feministiskt Initiativ kommer att stå bakom.

– Jag har också sagt att kyrkan kan åta sig det hela, att arrangera manifestationen. De kan lämna över polistillståndet till oss, säger Mats Hermansson.

LÄS MER: Tänder facklor mot rasism

LÄS OCKSÅ: Polisen rustar för manifestation och torgmöte

Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa