Dubbla budskap skapar förvirring kring eldning

Räddningstjänsten gick på måndagen ut med ett meddelande till allmänheten om att totalt eldningsförbud gäller på Gotland. Men i telefon ges andra budskap, vilket skapar förvirring.

24 juli 2018 09:45

På räddningstjänstens hemsida hänvisas till ett telefonmeddelande där en sammanfattning av informationen ska finnas att tillgå.

I meddelandet förklarar en kvinnlig röst att ”Grillning på säkra grillplatser är tillåten under förutsättning att man har tillgång till släckutrustning. All grillning ska ske med stor försiktighet och sker under eget ansvar. Observera att engångsgrill inte är en säker grillplats.”

LÄS MER: Totalt eldningsförbud gäller

Detta har skapat förvirring hos allmänheten då informationen inte stämmer överens med det skärpta eldningsförbudet som meddelades om under måndagseftermiddagen.

Dick Svennefelt, räddningstjänsten på Gotland kommenterar meddelandet:

– Det stämmer inte överens med det nya eldningsförbudet som kom igår. Vi hann inte med att uppdatera telefonmeddelandet men har beställt en ändring klockan åtta i morse. Förhoppningsvis kan ett nytt, uppdaterat meddelande vara på plats inom kort, säger han.

Vilken information är det då egentligen som gäller?

– Det som står på hemsidan i texten och det som media skriver är det som gäller, inget annat.

LÄS MER: Medeltidsveckan hotas av ledningsförbudet

Det nya eldningsförbudet innebär alltså att grillning inte är tillåten på den egna tomten. På räddningstjänstens hemsida går att läsa: "Nu är det även förbjudet att nyttja alla typer av grillar, trangiakök och liknande. Detta beslut gäller alla platser, inklusive egen tomt."

Under måndagen rådde också förvirring kring huruvida elgrillar får användas. Räddningstjänsten rekommenderar att man inte använder dessa, men det råder inget totalförbud, och det är den som grillar som ansvarar för att det sker säkert och med släckmöjligheter.

Så jobbar vi med nyheter
Erik Daun

Ämnen du kan följa