En tredjedel av ön har brandhärjats

En flera hektar stor markbrand rasade på ön Storholmen i Fardume träsk under måndagskvällen och natten.

17 augusti 2015 17:43

Uppdaterad 15:07 tisdag:

Region Gotland skriver på sin hemsida att det är riskabelt arbeta med släckningsarbeten på ön. Samtidigt finns det ingen spridningsrisk och heller inga hus eller annat av större värde som måste skyddas. enligt räddningstjänsten kan det till och med vara bra för flora och fauna att det brinner, det blir en föryngring.
 
Under tisdagseftermiddagen kommer det fortfarande då och då rök från den cirka 10 hektar stora ön. Men det brinner bara i undervegetation och i nuläget bedöms det inte finnas risk för att elden ska sprida sig uppåt i träden.
 
Ön ägs av en stiftelse och både den och länsstyrelsen är underrättade.
 
 

Uppdaterad 09.00 tisdag:

Enligt brandmästare Anders Fagerlund har en tredjedel av ön brandhärjats. I nuläget är räddningsinsatsen avslutad för räddningstjänstens del.

- Det är tjock myrmark som brinner och det är svårsläckt. Några av våra mannar från räddningstjänsten sjönk ner till midjehöjd i terrängen när de var ute på ön i går, berättar Anders Fagerlund på tisdagsmorgonen.

Beslutet nu är att branden får ha sin gång. Det kallas för svedjebränning när branden tillåts brinna och den inte anses ha någon spridningsrisk.

- Det är inga träd som brunnit på ön utan bara myrmark, säger Anders Fagerlund.

Länsstyrelsen har kontaktats eftersom ön är naturreservat, och det är en stiftelse som är inblandad i ägandet av marken.

 

 

Uppdaterad 22.11:

Räddningstjänsten har nu lämnat ön trots att branden fortfarande inte är släckt. Enligt uppgift från Storstockholms brandförsvar brinner det i en mosse och branden är därför mycket svårsläckt. Trots spridningsrisk till övriga delar av ön tvingas man därför låta branden ha sitt förlopp.

 

 

Brandflyget upptäckte vid 17-tiden på måndagen en rökpelare som steg upp från ön. Piloten kunde inte se några öppna lågor, men när räddningstjänsten tagit sig dit med båt kunde det konstateras att två-tre hektar av natrureservatet brinner, enligt Storstockholms brandförsvar. Totalt är ön cirka tio hektar stor och eftersom det inte finns några vägar är marken svårtillgänglig.

Manskap från Slite var först på plats och kunde ta sig ut med en mindre räddningsbåt. Därefter har även manskap från Fårösund skickats dig och en insatsledare från Visby. Båten går i skytteltrafik för att hämta räddningspersonal till ön.

Det finns inga uppgifter om boskap eller bebyggelse på Storholmen. Släckningsarbetet väntas pågå under resten av kvällen.

Bilder som skickats in av Axel Klint visar att röken har bäddat in ön och det går även att skymta öppna lågor nära stranden.

Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa