Gotlänning döms för hets mot folkgrupp på Facebook

En 63-årig man har av Gotlands tingsrätt dömts för hets mot folkgrupp, vilket SVT Öst var först med att rapportera. Domen kommer efter ett Facebook-inlägg i april 2017.

15 maj 2019 12:48

Mannen som nu döms för ett hatiskt inlägg i en Facebook-grupp skrev att en folkgrupp av viss nationalitet skulle "utrotas". Han använde en profil med ett påhittat namn och hävdade i rättegången att han inte mindes att han skrivit inlägget. Svårigheterna att minnas skulle bero på sjukdom. Han hävdade också att hans konto kunde ha kapats.

Tingsrätten sätter ingen tilltro till 63-åringens uppgifter. Invändningen är "så vag och osannolik att den kan lämnas utan avseende" sägs i domskälen. Vidare skriver tingsrätten i domskälen att "det framstår som svårbegripligt och osannolikt i sig att någon skulle ha intresse av att obehörigen skaffa sig åtkomst till Facebook-kontot i det enda syftet att där publicera en främlingsfientlig kommentar."

Skärmklipp, profilbild och passfoto ingick i åklagarens bevisning. Brottet bedöms vara av normalgraden. Mannen får villkorlig dom förenat med 30 dagsböter.

Så jobbar vi med nyheter
Lasse Linusson