Det var sent på torsdagskvällen som en man hittades skjuten i centrala Falun. Mannen, som är hemmahörande i Falun, hade skjutits med flera skott och träffats i bålen. Han fördes svårt skadad till Akademiska sjukhuset i Uppsala.

När polis och räddningstjänst kom till brottsplatsen, hade gärningsmännen flytt. Några dagar senare stoppade polisen en bil i samband med en fordonskontroll och fattade då misstankar om att personerna i fordonet bland annat hade förberett en stöld. Utredningen visade senare att två män och en kvinna kunde misstänkas vara kopplade till mordförsöket på mannen.

De tre personerna, alla i 35-årsåldern, anhölls och begärdes häktade på tisdagen, misstänkta för mordförsöket på falubon. En av de anklagade är gotlänning med en diger lista av brott i belastningsregistret och har bland annat dömts till fängelse i ett år och tio månader.

I åklagaren Kristofer Magnussons häktningsframställan anklagas gotlänningen för mordförsök, grovt vapenbrott, narkotikabrott och vapenbrott. Den andra mannen och kvinnan begärdes häktad för samma brott.

Häktningsförhandlingarna hölls vid Falu tingsrätt på tisdagen. Gotlänningen häktades på sannolika skäl misstänkt för mordförsök. Den andra mannen och kvinnan släpptes på fri fot.

– De är fortsatt misstänkta men bevisen mot dem nådde inte upp till häktningsgrunden sannolika skäl, säger Kristofer Magnusson.

Nu fortsätter polisen undersökningen om vad som hände vid mordförsöket.

– Det är en omfattande utredning med många förhör och teknisk undersökning. Vi är ännu i ett tidigt skede, säger Kristofer Magnusson.