Hotade att spränga åklagarfamiljens hus

För andra gången på ett par år har familjen Wihlborg utsatts för brott i sitt hem. "Det känns oerhört kränkande", säger Susanne Wihlborg.

6 april 2018 18:50

Mitt under den omtalade utredningen av den misstänkta gruppvåldtäkten i Visby hösten 2016 utsattes åklagarfamiljen Wihlborg för ett hemfridsbrott. Flera personer hade då tagit sig hem till deras bostad nattetid för att visa sitt missnöje över Mats Wihlborgs beslut att fria de misstänka männen. Efter incidenten valde han att lämna uppdraget som åklagare i fallet.

LÄS MER: Två män åtalas för hembesök hos åklagare

Nu har hans fru Susanne Wihlborg, som även hon är åklagare, utsatts för hot i hemmet.

– Det känns oerhört kränkande att motta hot där jag har min familj, säger hon.

LÄS MER: 18-åring misstänks för grovt brott - nu frisläppt

En 18-årig kvinna är nu åtalad för bland annat grovt hot mot tjänsteman. Enligt åklagaren Marcus Ekman ska kvinnan ha velat hämnas för ett beslut Susanne Wihlborg fattat och därför skickat ett brev till familjens adress. I brevet uttryckte kvinnan att det kommer att komma en bomb. Kvinnan har även framfört hot via mejl.

– Att ta emot hot i arbetslivet är aldrig roligt, men då är jag i tjänst och kan ta det bättre. Att ta emot hot i mitt hem är värre, då är jag inte längre åklagare utan då är jag mamma och fru. Då tar jag det som en större kränkning, säger Susanne Wihlborg och fortsätter:

– Jag, precis som alla andra, ska kunna känna mig trygg i mitt hem. Här har man aktivt ansträngt sig för att ta reda på min adress och det skapar en större rädsla.

18-åringen är misstänkt för ytterligare ett fall av grovt hot mot tjänsteman, då hon enligt åtalet hotat en polisman genom att skicka ett brev till hans arbete där hon bland annat skrivit "1.. 2.. 3.. Boom". Enligt åtalet har kvinnan även hotat en läkare med samma typ av hot, samt att hon skrivit "hade jag varit du hade jag varit rädd". För det är hon misstänkt för grovt olaga hot. Därtill är 18-åringen misstänkt för att ha burit kniv på allmän plats.

Så jobbar vi med nyheter
Malin Stenström