Nazister demonstrerade i centrala Visby

Öppet nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen demonstrerade under söndagen i centrala Visby. Händelsen är nu anmäld som olaga demonstration.

9 oktober 2016 17:35

UPPDATERAD 17.35:

Polisens presstalesperson Carina Skagerlind rapporterar vid 17.30-tiden att demonstrationen är över sedan en tid tillbaka. Hon säger att det inte skett något våld i samband med demonstrationen.

Däremot är det några som hamnat i diskussion med varandra, men det stannade även med just diskussion.

Enligt Carina Skagerlind har man från polisen upprättat en anmälan om olaga demonstration.

– Anledningen till det är att de helt enkelt inte sökt tillstånd för att demonstrera.

Ursprungsartikeln, 14.33:

Under söndagen genomfördes en demonstration i de centrala delarna av Visby. De som stod bakom demonstrationen var den öppet nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, och sammanlagt var det ett drygt 10-tal personer som rörde sig i centrala Visby under söndagseftermiddagen.

Enligt Christer Börjesson, kommenderingschef för de polisförstärkningar som just nu är på plats på Gotland, var man förvarnade om att demonstrationen skulle genomföras.

– Vi har fått information om att det är ett demonstrationståg som pågår. Vi är på plats och har kontroll över situationen. Så länge man håller sig inom lagens gränser har man rätt att yttra sina åsikter, så vi är där och försöker skapa oss en bild över vad som händer, sade han strax efter lunchtid på söndagen.

Helagotland.ses fotograf, som var på plats på Östercentrum under demonstrationen, vittnade om en relativt lugn tillställning.

– Det är ett tiotal demonstranter som just nu befinner sig på Östercentrum. Det går än så länge lugnt till, och det enda de gör är att dela ut flygblad och liknande. De ropar eller skanderar ingenting vad jag kan höra, säger han.

Vid 14.30-tiden inkom dock rapporter från en läsare att det blivit en mindre sammanstötning mellan demonstranterna och förbipasserande som gjorde att polisen fick ingripa och sära på de två grupperna.

Polisen hade under demonstrationen flera bilar och patrullerande personal på plats. En av poliserna säger till Helagotland.se att demonstrationen inte var någon anmäld sammankomst.

– Det här var inget vi kände till innan. De här personerna vet hur de ska bete sig för att hålla sig inom lagens ramar, de gör inget som kan ses som brottsligt. Det är personer som hållit på ett tag, kan man säga.

Så jobbar vi med nyheter