Kraftig villabrand i Alskog – "Hade kunnat bli en explosion"

Strax innan klockan 13 på onsdagen larmades räddningstjänsten till en kraftig villabrand på östra Gotland. "Väldigt stora brandskador invändigt", säger räddningsledaren.

22 februari 2017 15:23

Räddningsstyrkor från både Garda, Slite, Hemse, Dalhem, Kräklingbo och Visby larmades vid 12.55 på onsdagen till en kraftig brand i en tvåplansvilla i Alskog. Enligt de första rapporterna var det en kraftig rökutveckling i huset när de första räddningsstyrkorna kom till platsen.

En dryg timme senare meddelade Storstockholms räddningscentral att branden var under kontroll, och att man lyckats undvika att villan övertändes. Utvändigt syntes knappt några spår alls efter branden.

– Vi har gjort ett bra jobb där vi slagit ned branden och lyckats begränsa den. Det har dock blivit väldigt stora brandskador invändigt, framförallt på bottenvåningen. Övervåningen är huvudsakligen drabbad av rökskador, säger räddningsledaren Anders Fagerlund.

Det är en familj på fyra personer som bor i huset. Vid brandtillfället var det dock ingen som var hemma, utan det var en granne som larmade räddningstjänst, något Anders Fagerlund menar var en viktig del i att de lyckades rädda huset.

– Hade inte grannen larmat hade det kunnat få stora konsekvenser. En annan viktig detalj var att fönstren var stängda. Hade branden fått tillgång till syre hade det kunnat bli en explosion, och då hade det här gått mycket värre, säger han, och fortsätter:

– Vi är glada att ingen kom till skada i branden, men husägaren är givetvis chockad över händelserna.

Anders Fagerlund kunde på onsdagseftermiddagen inte uttala sig om någon eventuell brandorsak.

– Vi har inga ledtrådar i nuläget.

Så jobbar vi med nyheter
Emil Lundberg, Malin Stenström, Dennis Pettersson