Polisen: "Ha ett öga på grannens tomt"

Flera diesel- och kopparstölder har inträffat den senaste tiden. Därför uppmanar polisen nu allmänheten att hjälpa till.

24 mars 2019 08:00

Som Helagotland.se tidigare har rapporterat har flera fall av diesel- och kopparstölder skett under den senaste månaden. Diesel har främst stulits från arbetsmaskiner, men det har även inträffat att diesel har slangats från en personbil. Oftast är anledningen att sedan använda dieseln själv.

När det kommer till kopparstölderna har tjuvarna bland annat grävt upp nedgrävda kablar, oftast tillhörande någon större verksamhet.

– Ägare kan tänka på hur de kan försvåra stölder. Men vi vill framför allt lyfta vikten av grannsamverkan. Ser du en mystisk bil lämna en plats så ta registreringsnumret. Det är bra för oss att ha något att gå på, säger Tobias Engström som är yttre befäl vid polisen på Gotland.

LÄS MER:Påkomna dieseltjuvar lyckades fly

Han menar att grannsamverkan är ett effektivt sätt att förebygga både stölder och inbrott, och därför uppmanar polisen nu gotlänningarna att hjälpa varandra.

– Ha ett öga på grannens tomt och våga konfrontera. Är det någon där som du inte känner igen så fråga vad den gör där. Du kan göra det enkelt genom att till exempel ropa från andra sidan staketet. Det är sällan man själv blir utsatt för våld när man konfronterar på det sättet, säger Tobias Engström.

När det kommer till kopparn menar han att även skrothandlare bör vara extra uppmärksamma just nu. Det är nämligen oftast syftet med kopparstölderna, att sälja vidare.

– Kommer det någon med större partier så kanske man ska vara lite misstänksam, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
Emelie Stenqvist