Polisen ser allvarligt på förgiftade katter

Under måndagsförmiddagen hittade ännu en djurägare på Terra Nova sin katt i dåligt skick efter att den förgiftats av musgift. "Nu var det våran katts tur att bli förgiftad", skriver ägaren på Facebook.

24 april 2018 15:20

Sedan i höstas har ett flertal katter på Gotland blivit förgiftade av ett musgift som innehåller bekämpningsmedlet alfakloralos, vilket sänker djurets kroppstemperatur väldigt snabbt varpå djuret blir medvetslöst och så småningom riskerar att dö av nedkylning.

WEBB-TV: Katten blev förgiftad av omtalat musgift

Det senaste halvåret har mellan 10 och 15 förgiftade katter lämnats in till veterinärer på ön. Enligt uppgifter till Helagotland.se handlar det om sju katter bara på Terra Nova.

Djurskyddspolisen Andreas Ljungqvist ser allvarligt på att så många katter i samma område nu drabbats.

– Jag kommer definitivt att titta på det. Är det så att någon lägger ut gift för att döda katter så är det djurplågeri, säger han.

LÄS MER: Terra Nova-katten Kaxi dog av råttgift

Giftet får bara placeras inomhus i speciella betesstationer, men Roma-veterinären Ulrika Sjösten har tidigare sagt till Helagotland.se att hon tror att katterna på Gotland fått i sig giftet utomhus.

– Katter kan ta sig in på många ställen och det har inte dykt upp några fall av förgiftade hundar, säger Andreas Ljungqvist.

Om giftet hade legat utomhus borde sannolikt fler djurarter än katter ha drabbats menar han.

– Det kan ju handla om att giftet ligger i någon form av inhägnad där katter kan ta sig in. För några år sedan var det någon som lade ut förgiftat kött, men då dabbar det alla möjliga djur. Att det bara är kattdjur som drabbats gör det ganska specifikt, säger han.

LÄS MER: Ytterligare fall av förgiftade katter

Exakt hur många djur som förgiftats är svårt att säga med säkerhet då mörkertalet kan vara stort.

– Det kan vara många fall, säger Andreas Ljungqvist.

Så jobbar vi med nyheter
Anna Ekeroth