Poliser räddade hjärtpatient

Bara några dagar efter att poliserna på Gotland utbildats i livräddning vid hjärtstopp fick de göra sin första viktiga utryckning.

14 mars 2015 12:29

Polisen i Stockholm har sedan flera år arbetat med så kallade Salsa-larm (Saving Life In Stockholm Area). Eftersom Gotland tillhör Stockholm så har detta nu införts även här.

Redan några dagar efter sin utbildning fick en av Gotlands polispatruller visa vad de går för när det fick rycka ut till en livlös man i 40-årsåldern. De inledde hjärt- och lungräddning tills ambulansen kom till platsen fem minuter senare.

– De första minuterna är oerhört viktiga. För varje minut som går minskar överlevnaden med tio procent. Om inte polisen varit på plats så snabbt hade överlevnaden minskat med 50 procent. Med tanke på att det endast finns tre ambulanser på ön så är Gotland betydligt mer hjärtsäkert idag, säger Peter Bjurén ansvarig för Salsa-livräddning vid Polisen och Region Stockholm i ett pressmeddelande.

Det var i början av februari som poliser i yttre tjänst på Gotland fick utbildning enligt salsa-konceptet i Stockholm och fem hjärtstartare i sina polisbilar. I Stockholm har överlevnaden vid hjärtstopp utanför sjukhus ökat från fyra till 12 procent sedan starten för tio år sedan. Salsa är en viktig pusselbit i livräddningskedjan med ambulans och räddningstjänst.

– Alla är nöjda med att polisen snabbt kan vara på plats och att samarbetet med vårdpersonal och ambulans fungerar bra. Det här lovar gott inför sommarsäsongen för då kommer det väldigt mycket folk till Gotland, säger Peter Bjurén.

Så jobbar vi med nyheter