SOS missade larm i Hemse – igen

Trots att ingen ambulans fanns i närheten larmades inte räddningstjänsten till Hemse när en skallskadad man låg blödande på marken, rapporterar P4 Gotland.

27 januari 2017 09:29

Det var på nyårsafton som Robert Pehrsson hjälpte en man som hans son hittat liggandes vid busstationen i Hemse, rapporterar P4 Gotland på fredagen.

Mannen var okontaktbar och blödde från huvudet, och enligt P4 Gotland trodde Robert Pehrsson först att mannen var död.

När Robert kontaktade SOS Alarm fick han beskedet att ingen ambulans fanns i närheten, men trots det, och trots att den skada som mannen hade klassas som ett "prio 1-larm", så larmades inte räddningstjänsten ut till platsen. Detta trots att hälso- och sjukvårdsnämndens riktlinjer säger att räddningstjänst ska larmas ut om amulansen har lång framkörning.

– Så jag fick försöka stoppa det som rann ner i ansiktet på honom, säger Robert Pehrsson till P4 Gotland.

Till radion säger SOS Alarm att man borde ha skickat räddningstjänst till platsen.

– Ja, det skulle vi har gjort. Våra rutiner ser ut så. Här har vi helt enkelt gjort ett misstag, säger Helena Söderblom vid SOS Alarms pressjour till P4 Gotland.

Helagotland.se har tidigare rapporterat att räddningstjänsten inte heller kallades ut när en man blev svårt skuren med ett vasst föremål i Hemse den 12 december. I det fallet förklarade SOS Alarms pressjour att detta inte skedde på grund av säkerhetsskäl, eftersom det handlade om ett våldsbrott.

– Vi har ett ansvar för att skicka in personal där det finns risk för hot och våld, sade Fredrik Sjöberg på pressjouren då.

Så jobbar vi med nyheter
Emil Lundberg