"De vi älskar kan vara dumma i huvudet"

"Vi internet och sociala medier, globalisering och ökad turism, får vi mycket större föreståelse för varandra."

16 november 2019 06:00

Jag antar att man får ta och börja vänja sig. Vänja sig vid Jimmie Åkesson-lovers. De är ju överallt nu. Enligt Aftonbladets senaste mätning skulle SD vara det största partiet om vi gick till val idag. 

Jag undrar om vi inte är på väg in i en gigantisk förändring. Vi som är mänskligheten alltså. Och det är att vi snart inte längre kan se på andra människor i svart och vitt. 

När nu så oerhört många säger sig vilja rösta på något som för så väldigt många andra är så OTÄNKBART och VIDRIGT, så måste vi ju alla acceptera det faktum att människor som vi tycker om och älskar, faktiskt också kan vara helt jävla dumma i huvudet. Och framför allt så måste vi inse att människor som vi tycker gör helt OTÄNKBARA och VIDRIGA saker också kan vara älskvärda, snälla och helt vanliga människor. 

 

I några veckor nu har en podcast vid namn "Haveristerna" gjort allt vad de kunnat för att bevisa att mediekvinnan Cissi Wallin, som under Metoo, med namn, anklagade en känd medieman för våldtäkt, minsann också har mindre härliga sidor. De har grävt fram både det ena och det andra om Cissi och vi tvingas alla acceptera att även ett offer kan vara oärligt. 

Sedan svarade Cissi Wallin med att publicera bevis för att en av männen bakom podcasten ska ha varit sexuellt gränslös/begått övergrepp mot en yngre kvinna. 

Och det enda jag får klart för mig genom hela det här offentliga bråket, är att alla är dumma ibland och alla gör bra saker ibland. 

 

Handlar det kanske om att vi är på väg att förstå varandra, äntligen. Via internet och sociala medier, globalisering och ökad turism får vi så oerhört mycket större förståelse för varandra än tidigare. 

Samtidigt är det ju ändå för konstigt att partier som Sverigedemokraterna samtidigt som allt det här sker, kan bli så stora. Det innebär ju att väldigt många inte alls är med på det här öppnandet av världen ändå.  Och att det i själva verket bara är ena sidan som öppnar upp för förståelse och acceptans. Medan andra sidan bara vill få bort och hålla undan sådant som de inte kan förstå eller acceptera. 

 

Men kanske är det ändå ett litet steg på väg om åtminstone vi som röstar på olika sidor kan förstå varandra. Kanske kan visad förståelse för de som röstar brunt i sin tur leda till att deras förståelse för till exempel flyktingar ökar?

Eller så är det inte alls en historisk förändring som är på gång, utan snarare ett upprepande av historien.  

Så jobbar vi med nyheter
Jenny Persson