Säkert jättebra för Högbyskolan men...

17 februari 2018 17:19

Jag tycker ofta att människor i allmänhet tänker så konstigt när det kommer till att verka för jämlikhet. I alla andra fall på hela jorden så är den allmängiltiga vetskapen att för att lösa ett problem, så behöver man hitta botten på problemet och börja där. Detta är ett sätt som människor i tusentals år har använt för att lösa problem, men när det kommer till jämlikhet så gör man väldigt sällan det, av någon anledning.

Jag lyssnade på en intervju med konstnären Anna Odell, som var väldigt mobbad under hela sin skoltid. Hon berättade om hur vuxenvärlden alltid pratade med henne om att hon måste säga ifrån, våga höja rösten och tro på sig själv. Men att det var väldigt svårt att tro på sig själv när man varje dag fick höra hur värdelös man var. Det är faktiskt så in i helvete konstigt hur det kan vara så att någon någonsin kommer till slutsatsen att mobbade barn behöver lära sig att säga ifrån och tro på sig själva för att få slut på mobbningen. Därför att det tar en normalbegåvad människa cirka en sekund att komma fram till slutsatsen att grunden till problemet i en mobbningssituation är att det finns barn som mobbar. Därför är det även där som krafterna för att lösa problemet ska läggas. Ganska enkelt, egentligen.

Problemet i vårt samhälle är heller inte att kvinnor dricker för mycket, bär för utmanande kläder och rör sig fritt i samhället. Problemet är att väldigt många män har en väldigt konstigt syn på både sina egna och på kvinnors sexualiteter vilket resulterar i våldtäkter och sexuella kränkningar av kvinnor. Lösningen är därför inte att uppmana tjejer att ta taxi hem, ha temadagar i skolan för både killar och tjejer eller att uppmana sina döttrar att skyla sig. Lösningen är att lära män och pojkar att inte ha sex med flickor och kvinnor som inte vill det. Ganska enkelt, egentligen.

Och jag vet att Högbyskolan har haft det jobbigt och att detta säkert är en jättebra grej just för Högbyskolan som sådan. Men att välja sporterna fotboll, hockey och gym som de tre sporterna att välja mellan på den nya idrottsinriktningen är tyvärr att cementera ojämlikheten som redan finns inom just idrottsvärlden.

Man menar att det var just dessa tre utföranden som hade resurserna att delta i projektet och det är ju inte så konstigt. Sporter som utförs av mestadels killar har ju som bekant oftast mer pengar att röra sig med. Därför borde man, innan man drar igång dylika projekt, se till att det blir projekt som kommer till nytta för alla och det kan man till exempel göra genom att först se till att pengar fördelas på ett jämlikt sätt så att alla föreningar har möjlighet att delta i projektet. Eller så kan man erbjuda eftersatta föreningar tillfälligt stöd för att även de ska kunna delta.

Ganska enkelt, egentligen.

jenny_thomasson@hotmail.com

Så jobbar vi med nyheter