Krönika Jag fyller 34 år idag. Med anledning av min höga ålder skulle jag vilja tala lite klartext angående vissa saker. Jag ska inte behöva linda in saker och ting idag på min egen födelsedag. Så låt mig få lätta lite på hjärtat angående vissa saker:

Till alla er som äter kött: köttindustrin är en industri. Likt många andra industrier så går även köttindustrin oftast ut på att producera mycket för att tjäna mycket. Många bönder har stort intresse av hållbarhet, är miljömedvetna och vill förena sin kärlek för matproduktion med hållbarhetskrav och miljötänk. Men vissa vill inte det. Vissa bönder, ofta de som hatar Miljöpartiet mer än vad vi normala hatar nazism, verkar vilja fortsätta massproducera djur och bränna diesel och bensin utefter helvete för att de helt enkelt vill tjäna pengar. Likt många andra av oss, visserligen. Men bönderna har ett stort ansvar, som vissa faktiskt inte tar och heller inte har något intresse av att ta. Så försök att välja rätt när ni väl ska unna er ert kött. Man KAN bevara landsbygden på ett hållbart, miljövänligt sätt. Se till att gynna de bönder som faktiskt anstränger sig för att göra det.

Till alla er som ska ”börja äta mindre kött” för att ”det inte är bra för kroppen” eller ”det skadar vårt klimat”. VART VAR NI när jag blev vegetarian för 18 år sedan? Tänkte ni på miljön då kanske? Nej det gjorde ni inte. Ni hånade oss, hatade oss och skrattade åt oss som inte åt kött för att vi inte kunde stå ut med hur djuren plågades och massproducerades. Det är ju fint och bra att ni, genom andra argument (miljön, hälsan) har hittat anledning att skära ner på er köttkonsumtion. Men såhär på min födelsedag ber jag er vänligen att minnas att det funnits vegetarianer och veganer i DECENNIUM innan ni andra kom efter. Vi banade väg för er och nu har ni vegetariska alternativ på varenda restaurang och till och med vegansk julskinka. Var så goda för den kampen.

Detta att antalet anmälda våldtäkter och sexualbrott ökat så mycket de senaste fem åren. Nej, det beror inte på att ”massinvandringen” orsakat så fruktansvärt många fler sexualbrott. Det beror på att vi förr aldrig anmälde sådant som idag erkänns som övergrepp. Varken jag eller någon vuxen anmälde när killarna tog tag i våra underliv och klämde våra bröst i skolans korridorer och klassrum på mellanstadiet. Vi anmälde inte de som låg med oss fast vi hade däckat. Vi anmälde inte äckliga gubbar som strök oss över låren på bussar och tunnelbanor. För det var, likt de förlossningsskador man ännu tycker att kvinnor ska acceptera som normala, något som vi skulle acceptera som normalt. Nu har det ändrats. Och vi anmäler skiten ur er. Det är helt enkelt så det är nu och så som det kommer att vara framöver. Vänj er.

Så. Detta var min första krönika som 34-åring. Vänj er.