Människan är enastående när det gäller

23 mars 2019 06:00

En tolvårig pojke anmäldes i veckan försvunnen då han inte dykt upp i sin skola i Trelleborg. Tämligen omedelbart drog en intensiv sökinsats igång från polisens sida och även en mängd frivilliga slöt upp. Medieuppgifter säger att ett hundratal privatpersoner deltog i insatsen.

Pojken återfanns vid 21-tiden på kvällen välbehållen längs en väg strax norr om tätorten. Sluten gott, allting förmodligen åtminstone ganska gott.

Gott är dock att notera den mängd frivilliga som på nolltid ställer upp när det verkligen gäller.

I det datorprogram jag arbetar i på redaktionen rullar TT:s texter fortlöpande in under dagen, det är högt och lågt, men mest lågt, ur ett mänskligt perspektiv. Men nyheter är ju per definition det som avviker från det vardagliga, exempelvis hat, våld och död.

Här är några av senaste tidens rubriker:

Nya förhör efter barndöd.

Skärpta straff för grova barnvåldtäkter.

En död efter lägenhetsbråk.

18 års fängelse för hustrumord.

Larm om sjukdomsfall – misstänkt mord.

98-åring lurad av falskt ”barnbarn”.

Hundar levde i sin egen avföring.

Gymnasielärare åtalad för våldtäkt.

I stunder av vankelmod kan man genom detta få för sig att världen är allt igenom ond, men så är naturligtvis inte fallet.

Det goda vinner alltid, life will always find its way, droppen urholkar ständigt stenen, kärleken till och resekten för våra medmänniskor är det som i själva verket är norm och får allting att snurra.

Det är inte första gången ortsbefolkningen ställer upp när liv och död står på spel, då det organiseras eftersök och skallgång för att rädda liv och komma till klarhet. Det är en kärleksyttring om något.

När det verkligen gäller är vi människor enastående. Hur många gånger har det inte klagats på exempelvis vården, ”jag fick sitta fem timmar i väntrummet”. Jodå, jag har också tvingats vänta och roligare kan man ha, mer uppbyggliga tankar än just då går att tänka.

Men när det verkligen gäller! Jag har själv fått snabb hjälp när snabb hjälp behövts och i mitt jobb har jag intervjuat många människor som varit svårt sjuka och omdömet är unisont; när det verkligen gäller, då finns inga hinder.

Den tolvåriga pojken i Trelleborg kom till rätta och en hel stad kunde andas ut. I andra fall har det slutat på annat sätt, men då har så många åtminstone gjort vad de kunnat.

Det är storsint, det är varmt, det är exempel på den godhet som är rådande i världen, trots att vi ibland kan förledas att tro någonting annat.

Så jobbar vi med nyheter
Magnus Ihreskog