Att ha familjehem är ingen kassako

De som tagit emot ensamkommande i sina hem anklagas för att ha tjänat stora pengar. Men pengarna täcker inte på långa vägar behoven, konstaterar Mien Niklasson.

20 april 2019 08:00

Alla i vår familj har nyligen blivit uppringda av högerextrem media som aggressivt hävdar att de gör ett reportage om alla sjuka bidrag som man får när man tar hand om flyktingar. Jag blir imponerad av hur barnen svarat dem innan de klickat bort dem. Jag blir också imponerad av att barnen har sån koll, de har bättre koll än vad jag har vad det är för typ av media som ringer.

Vår familj var jourhem åt två afghanska bröder under ett halvår och nu vill de veta hur mycket vi har tjänat på detta.

Jag minns att jag tog mycket illa vid mig under den tid då jag var familjehemsförälder då jag såg i olika trådar på sociala medier att människor spekulerade över hur mycket pengar vi fick. Jag vet att det är många svenska föräldrar som har det kämpigt med att få vardagen att gå ihop och jag känner stor respekt för det. Samtidigt är det viktigt att det finns familjer som är beredda att ta emot extrabarn. Inte nog med att det ur integrationssynpunkt är mer effektivt med familjehem, det sparar också samhället stora pengar. Ett familjehem i regionens regi kostar kanske en tjugondel av vad en plats på ett HVB-hem kostar.

Det gör också ont i mig när våra familjehemspojkar, nu när de fått perspektiv på saker och ting, uttrycker oro över att de har stört mig. Självklart såg de hur vi kämpade med att få tiden och pengarna att räcka till. Vi hade naturligtvis behövt gå ner i arbetstid under den här perioden när vi hade extrabarn men nu var inte det möjligt då arvodet inte medgav det. Det fanns nätter då de nya barnen mådde dåligt och vi var tvungna att vara vakna och reda ut saker och ting. Det är det ingen som oroat sig över.

Dottern spekulerar över att det inte räknas som jobb att ta hand om barn, handla, laga mat, se till att alla får skjuts och att alla har vad de behöver och mår så bra som de kan. Hon tror att om vi hade ställt upp och hjälpt samhället med några andra tjänster så hade det aldrig ifrågasatts att vi fick betalt för det.

Till alla som är oroliga över pengarna vi tog emot så kan jag lugna er med att det inte blev något över. Dessutom så har vi de senaste åren sedan pojkarna blev åldersuppskrivna och fick alla bidrag indragna betalat allt ur egen ficka. Det råder stor brist på familjehem i Sverige. Om man ska lyckas rekrytera fler familjehem så måste de som ställer upp slippa få ovett kastat över sig.

Till flyktingpojkarna vill jag säga: Nej, ni har inte stört mig, ni har berikat mig.

Mejl från gården

Så jobbar vi med nyheter
Mien Niklasson