Inte ett ord om…

Denna krönika ska inte med ett ord nämna det nästan alla andra artiklar, krönikor, nyhetssändningar dessa dagar behandlar. Men ändå…

3 april 2020 06:00

Vi människor är fantastiska varelser, men också ofta rätt så underliga. Inte minst är vi suveränt duktiga på att upprepa våra beteenden dag efter dag, år efter år. Vi vaknar inte kl. 06,00 ena morgon och 09.00 den andra och går och lägger oss kl. 21.00 på tisdagar och 00.00 på onsdagar. Nej, vi klassar oss som ”morgonmänniskor” eller ”kvällsmänniskor”. Och det gäller varje dag, år ut och år in. Vi äter inte en rejäl frukost två dagar i veckan och endast en kopp kaffe de andra fem dagarna. Nej, endera rejäl frukost varje morgon eller enbart kaffe varje morgon. Vi går, cyklar, åker buss eller kör bil till och från jobbet. Något av dessa sätt alltid, ingen blandning. Kommen till jobbet går vi först till tjänsterummet, tänder lampan, sedan till fikarummet eller tillämpar någon annan liknande ritual – varje morgon. Jag kan fortsätta raddan med exempel där vi ständigt upprepar oss.

 

Men nu ska vi plötsligt ändra våra beteenden. Ungarna ska inte till skolan, man ska handla i ottan, man ska helst hålla sig borta från jobbet, barhäng är förbjudet, matchen är inställd, fika hos farmor är inte tillåtet och semesterplaneringen kan ställas in. Vad ska man göra i stället?

 

Ett svar skulle ju kunna vara att aktivera sig på sociala medier. Men, nej – det mesta som sprids där borde Folkhälsomyndigheten sätta stopp för. Ta hellre fram kortleken eller schackbrädan. Eller ett korsord. Och varför inte läsa en bok – en rejäl tegelsten. Alltså inte någon sladdrig pocket och inte någon distraherande ljudbok. Utan en riktig bok! Varför inte Geraldine Schwarz, Medlöparna – en berättelse om Europas glömska. Rätt så nyutkommen i inbundet skick. Skynda dig att införskaffa den innan den hinner komma ut i billig pocket! Den handlar om det ansvar – det stora ansvar – den ”tysta majoriteten” bär. Men den ”tysta majoriteten” sviker ofta. Historien ger många exempel. Schwarzs bok handlar om alla tyskar som inte var nazister, men som genom sin tystnad gjorde nazismen möjlig. Dit hörde inte minst domstolarna och alla domare.   

 

Hiss 

Alla ”proffstyckare” som så oerhört snabbt har kunnat omskola sig från experter på hur man stoppar gängkriminalitet till experter på hur man hindrar smittspridning.

 

Diss

Aktieutdelning OCH miljardstöd från mig och andra skattebetalare – fräckheten är ibland häpnadsväckande gränslös!

Så jobbar vi med nyheter
Mikael Mellqvist