Deras upptäckt har lockat 4 miljoner!

26 augusti 2019 06:00

Tänk att göra en upptäckt som fyra miljoner människor från hela världen kommer och tittar på. Det handlar naturligtvis om Lummelundagrottorna. Upptäckta 1948 av skolynglingarna Örjan Håkansson, Lars Olsson och Percy Nilsson.

I veckan ligger det ett tjockt kuvert i min brevlåda. Jag öppnar det och hittar en bunt med stora och mindre vykort med Gotlandsmotiv, tecknade av Örjan Håkansson. På ett av korten skriver han:

”I din krönika 5 augusti ifrågasatte Du huruvida vykorten existerade i vår tid. Här kommer några, håll till godo!”

Senast vi träffades var 1993, när fotograf Arne Carlsson och jag gjorde fem avsnitt för tv om Carl von Linnés gotländska resa. Linné stod i juni 1741 utanför grottmynningen, men anade inte vilket fantastiskt grottsystem som fanns där inne i berget. De tre upptäckarna berättade om sitt äventyr som blev en världssuccé.

Örjan, den ende nu levande, är 85 år och bor på ett äldreboende i Hemse. Jag ska åka och hälsa på.

Vi i föreningen ”Salt- och surgurkans vänner” har bråda dagar just nu. Kärvt, eftersom torkan på Storsudret ödelagt flera stora gurkodlingar, bland annat min. Min skörd, cirka tio stycken, räckte till en enda liten glasburk saltgurka.

Den jästa surgurkan får vänta till nästa år.

En dyster förstasida i tidningen idag (fredag). 24 varslas om uppsägning vid Nordkalk, villabrand i Hejnum, många krogar till salu men få vill köpa, Kungsgårdens fik ska säljas, kritiskt i Pensionärsrådet... Positivt: Kulturbomb i Fårösund, Jan Ullberg vann TV 4:s matlagningsprogram och 100 nya hyresrätter i Visby.

Som ung journalist fick jag veta att negativa nyheter säljer bättre än positiva. Gäller det fortfarande?

I Aftonbladet läser jag om forskning kring miljöförstöring och kön.

Enligt en ny studie från Pennsylvania State University avstår straighta män såna miljövänliga aktiviteter som att källsortera och använda tygkasse, eftersom de är rädda att uppfattas som homosexuella. Det upplevs med andra ord som bögigt att återvinna, eller i alla fall misstänkt feminint.

Skulle vara intressant att få utrett hur strighta, mäktiga män i Sverige ser på det här. Jag behöver inte gå långt, cirka 200 meter till vår bastu i hamnen, för att göra en egen miniundersökning. I bastun diskuteras mycket om allt, bland annat om miljörörelsen och om Greta.

Ännu har jag inte hört en enda kvinna uttala sig negativt och föraktfullt.

Det ska bli intressant att följa GT:s uppmaning till läsekretsen att höra av sig om ”Vad får dig att se rött när du är ute i trafiken?”

I förra krönikan skrev jag att stockholmarna är de bästa bilisterna. Ingen har ännu sett rött och protesterat.

Så jobbar vi med nyheter