Naturligtvis kommer jag att fiska ändå!

4 mars 2019 06:00

Fiske och civil olydnad. Husmanskost, vad är det? Costa Rica men inte Sverige.

"Hur har sportfiskerörelsen blivit så maktgalen att den ska ta över allt strandnära fiske?"

Så inleder ”Strandbonde” sin insändare i torsdagstidningen, om förslaget att allt strandnära fiske med nät ska förbjudas. Jag är en av dessa strandnära – nu i veckan, två nät, en sik, tre flundror och sju strömmingar – som då skulle få fiskeförbud. Jag har alltid hyllat civil olydnad mot idiotiska myndighetsbeslut, så personligen bryr jag mig inte.

Jag kommer att fiska ändå.

Länge har jag känt mig tämligen ensam när jag kritiserat krigsrustningen på Gotland. De som hört av sig har kallat mig ”naiv idiot” och ”jävla kommunist!”. Men efter förra veckans krönika, där jag berättade om mina egna erfarenheter av krig – Vietnam, Biafra och Jordanien – har jag nu fått så många kommentarer att jag förstår att jag inte är det – ensam.

Lennart: Militariseringen gläder vapenindustrin, alarmister bland politiker och rysshatarna. Inga andra knappast. Maud: Vårfåglar på Tofta skjutfält, ja, det kan man fråga sig. Det är väl inte tillåtet att vistas där längre? Erik: Bra rutet! Håller helt och hållet med dig om försvaret. Olle: Vapenlobbyn är synnerligen framgångsrik, även i vårt land. Sievert: När det gäller kanoner och militär verksamhet har vi samma uppfattning. De är av ondo! Anna-Britta: Costa Rica skrotade sitt försvar 1948 och satsade istället pengarna på civilförsvar, utbildning och kultur.

Och Gudrun citerar den tyske författaren och lyrikern Bertolt Brecht:

Tre krig förde stormakten Kartago.

Efter det första var det ännu mäktigt,

efter det andra fortfarande beboeligt,

efter det tredje, omöjligt att upptäcka.

Efter tre dagar med uppvärmda matrester, satsar jag idag på riktig husmanskost. Många vet nog inte vad det är för något så jag ska försöka förklara.

Husmanskost är något man åt så gott som dagligen när jag var ung. Bruna bönor med fläsk, stekt strömming, kåldolmar, ärtsoppa, blodpudding, kalvdans, kalops och, ve och fasa!, lever.

Jag ska laga raggmunk.

Får genast problem. Raggmunk enligt recept i en gammal kokbok från 1975 med råriven potatis, fläsk och lingonsylt? Eller ett recept i torsdagens tidning med riven sötpotatis, crème fraiche, valnötter, fetaost och picklade rödbetor?

Får verkligen husmanskost lagas hur som helst?

”Strandbonde” avslutar sin insändare om det hotande förbudet mot strandnära fiske så här: ”Mina förfäder vänder sig i gravarna.”

Och jag: Nej, jag är inte kommunist, men en övertygad socialist.

bison.gotland@telia.com

Krönika

Så jobbar vi med nyheter