Vad svarar personalen i Hemse?

1 april 2019 06:00

Slitsamt vårbruk. Skicka recept på id! Om heroinet kommer. Hon landar mjukt. Undran om förodling.

Varje vår, samma sak.

Första riktiga dagen med vårkänsla störtar jag ut i trädgården. Förnuftigt tänkande, ”i år ska jag ta mig an vårbruket metodiskt och i lugn takt”.

Dagen efter sitter jag här med skrikande träningsvärk efter tio påbörjade, långt ifrån fullbordade projekt. Som att starta ett maratonlopp i tron att det gäller 100 meter.

Läser om kocken Nils Molinder, som ska hjälpa Hushållningssällskapet med projektet ”Ökad livsmedelsförädling”. Syftet är att få de gotländska krögarna att satsa på de fiskarter som finns nära den gotländska kusten, som flundra, sik, öring, skarpsill och id.

Strålande! Jag, en kustnära fiskare, förbereder nu en säsong, då det inte är ovanligt med 20-30 id på ett kort nät.

Molinder, sänd mig gärna ett bra idrecept!

Gotlänningarna Anton Söderberg och Göran Virgin berättade i veckan om helvetet att hamna i drogberoende. En knarkmissbrukare måste varje dag få ihop drygt 2 000 kronor för att finansiera sitt missbruk. Det görs vanligast genom inbrott.

”Jag hoppas verkligen att heroinet inte får fäste på Gotland. Händer det så kommer den riktigt tunga brottsligheten hit”, säger Göran.

Jag har i veckan sett dokumentären ”I Heroinets spår” på SVT Play. En skakande och mycket närgången skildring av heroinets offer. Se den!

Både Göran och Anton har nu lyckats ta sig ur sitt drogberoende.

21,5 miljoner i fallskärm till en som får sparken för att hon misskött sitt jobb! Jag syftar naturligtvis på Swedbanks vd Birgitte Bonnesen.

Jämför henne med en vaktmästare, en lokalvårdare, en busschaufför, en anställd i hemtjänsten, en... Ja, vem som i helst med ”vanliga” lågt betalda yrken. Klarar de inte av sina jobb, kanske till och med missköter dem, då får de sluta. Avgångsvederlag? Glöm!

2008 cyklade jag genom Baltikum. I Lettland träffade jag många som drabbats av Swedbanks, SEB:s och Nordeas ”härjningar”. Det var hur lätt som helst för letterna att låna stora belopp. När den internationella finanskrisen bröt ut 2008 höll inte bara Swedbank på att gå omkull, hela Lettland råkade i gungning på grund av bankens framfart.

Det första jag gjorde när jag kom hem var att byta bank. Det var jobbigt, jag gillade personalen på bankens kontor i Hemse och kraschen var ju inte deras fel. Jag tänker på dem nu också. Vad svarar de när kunderna kommer in på kontoret på Storgatan och ställer frågor om Birgitte Bonnesens fallskärm? Kanske citerar de Sveriges Radios ekonomireporter Kristian Åström:

”Hon landar mjukt.”

På grund av den tidigare nämnda vårbruksträningsvärken tar jag det lugnt och nöjer mig med att förbereda förodling av västeråsgurkor. Läser på fröpåsen: ”Förodling 3-4 veckor före utplantering efter sista frost.”

Va?

KRÖNIKA

Så jobbar vi med nyheter