Vem kan slå Copas ”korplag”?

15 april 2019 06:00

Tåg eller flyg? Tandborstning med bakpulver. Copa vinner! Ingen midsommarpotatis.

Ja, det var en resa.

Sverige, Danmark, Tyskland, Österrike, Slovenien, Kroatien, Serbien, Montenegro, Albanien.

Fyra tåg och två bussförbindelser. Från 0-gradigt väder i Burgsvik, till +20 i Albanien. Drygt två dygn med tåg.

Varför? Flera anledningar: 1. Jag gillar att åka tåg. 2. Klimatdebatten. 3. Samla fakta och intryck för en kommande bok.

Resande och klimat, en inte helt enkel debatt. Jag träffar ibland personer som skäms för att de åker på semesterresor med flyg till sköna stränder och varma bad. Men vad ska en barnfamilj med begränsad ledig tid göra? Resor med tåg tar lång tid och blir oftast dyrare . Men jag har ingen brådska, jag ska inte bada och någon tusenlapp dyrare har jag råd med.

Och miljön. På en av tågbiljetterna, den mellan München och Zagreb står det att jag, i vagn 271 på nattåget med sovplats, förhindrar att 112,4 kilo koldioxid släpps ut i atmosfären.

Men riktigt så fantastiskt och enkelt är det inte. Det är först när mitt tågåkande ınspirerar tillräckligt många andra, så att flygbolaget på grund av passagerarbrist tvingas slopa en flygavgång. som mina 112,4 kilo gör någon nytta. Då innebär en slopad avgång och 100 passagerare x 112,4 kilo koldioxid drygt 11 ton mindre utsläpp.

Mina tåg- och bussbiljetter kostar: Stockholm – Albanien 2 877 kronor. Hemresan Albanien – Stockholm (taxi och flyg) 2 079 kronor, 800 kronor billigare än tåget.

Men det är mycket roligare att åka tåg!

Berättade i förra krönikan, när resan ännu var ganska ny, att jag träffade en delegation från projektet ”Avfall Sverige”. De var på väg till Berlin och en konferens om återbruk av avfall. En av deltagarna, en kvinna, berättade att i hennes familj borstar de tänderna med bakpulver eller salt. Miljövänligt och billigt. Idag, just hemkommen, har jag testat.

Bakpulverborstningen smakar salt. Saltborstningen ännu mera salt. Och tänderna blir säkert lika ren som med tandkräm.

För att även få med lite lokalt material i krönikan, bläddrar jag frenetisk igenom en dryg veckas tidningar.

Öns högsta fotbollsdivision (div. 4) har haft premiär. Jag har länge ansett att standarden på den gotländska lokala fotbollen är urusel. Sämst i Sverige? I premiären besegrar Copa När med 1-0.

Copa är nya i serien. Laget består av spelar som egentligen lagt av med fotbollen och nu spelar för skojs skull. Inga träningar, endast matcher. Som korpfotbollen.

Jag gissar att Copa vinner serien. Lätt.

Det årliga publikvänliga koutsläppet kritiseras. Är det synd om kor som under det ljusa sommarhalvåret bara får gå utomhus och betar sex timmar varje dag?

Jag känner ungdomar som inte kommer ut förrän sent på kvällen.

Och SMHI:s gotländska 10-dygnsprognos.

Det lär inte hinna bli någon egen midsommarpotatis i år.

Inte en chans!

bison.gotland@telia.com

Krönika

Så jobbar vi med nyheter