Det politiska kaoset på Fria Storsudret ser nu ut att kunna lösas. Valets två ledande partier, Nu ska allt bli bättre (NSABB) och Allt ska bli formidabelt mycket bättre (ASBFMB), fick lika många röster (9). Med total handlingsförlamning som följd. Den i hast utsedde talmannen, pizzabagaren Alis förslag om att även bjuda in främlingsfientliga Hoburgs Väl och Ve (HVOV, 27 eller 17 röster, man vet inte så noga), vars hjärtefråga är ett förstärkt gränsskydd vid Fidenäs, mot övriga Gotland (individer från Näs och Fårö undantagna). Detta har de två nu styrande partierna gått med på.

– Men i övrigt vill vi inte ha något med HVOV att göra, så vågmästarrollen de fikar efter kan de känna sig blåsta på. Vi, den demokratiska majoriteten, har bestämt att bestämma varannan gång och i riktigt viktiga oense frågor singlar vi slant, säger de båda styrande partiernas talesman, som vill vara anonym ”eftersom jag alltid får mitt namn felstavat med ett simpelt s i stället för sch”.

 

Fardhem Garda, Gotlands i särklass bästa div. 4-lag i fotboll 2018. 21 spelade matcher, en förlust. Målkvot: 68-15.

Samma lag i kvalet till div. 3 på fastlandet: 3 matcher, 3 förluster. Målkvot: 6-18.

”Lägg ner fastlandsspelet för alla lag utom Gute och P 18! Övrig gotländsk fotboll mår bäst av att fortsätta harva på kravlös korpnivå hemma på ön”, skrev jag i förra veckans krönika.

Tre spelare och en ledare har reagerat.

Spelarna: ”Du har rätt... ingen bryr sig... urkassa träningar... halvpackade spelare med baksmälla... dålig disciplin... ingen laganda...”

Ledaren (f.d): ”Vem tar hand om talangerna, de som brinner för fotbollen? Ingen. Vad gör Gotlands Fotbollsförbund? Fråga dem!”

Monica Hjerp och Karl-Erik Nilsson i förbundet skriver i en insändare att ”Fotbollens samhällsnytta är värd miljarder”. Insändaren handlar om breddfotbollen, som ”förhindrar såväl psykisk ohälsa som stillasittande och övervikt, inte minst för barn och unga”.

Säkert helt riktigt, men vad görs för att landets sämsta div. 4-fotboll inte ska spelas på Gotland?

 

– Bus eller godis! sa den svartsminkade flickan utanför vår dörr.

– Godis, svarade jag och tog en rulle Menthos ur lådan med godis som hon höll i handen, samtidigt som jag trevade efter en slant i fickan.

– Nej, så gör man inte! sa hon. Det tog en bra stund innan jag fattade. Godis, inte pengar, annars blev det bus. Så jag lämnade tillbaka karamellerna och letade fram en bit kexchoklad.

– Tack!, sa hon och försvann i helgonamörkret.

 

När jag precis ska skicka in krönikan till tidningen, ringer den anonyme(-a) talesmannen för Fria Storsudret och förtydligar:

– I demokratins namn har vi nu bestämt att låta Hoburgs Väl och Ve delta i beslutsprocessen. Vid slantsingling kommer då HVOV kunna göra sin röst hörd de gånger slanten ställer sig på högkant.

bison.gotland@telia.com