6 misstag vi gör när vi inreder köket – experterna hjälper till

Vad har du gjort för misstag i ditt kök? Läs vidare så får du hjälp med att rätta till det som gått snett.

12 mars 2017 09:26

Texten kommer från Houzz.se

 

Dålig belysning, felplacerade hushållsapparater och undangömda finsaker… Här listar sex experter de största misstagen vi gör när vi inreder köket, och hur man lättast kan lösa problemen.

 

 

MISSTAG 1: FELPLACERADE REDSKAP Lösning från Patric Brolin, Inne: “Det finns ett knep som gör köket fint inrett och praktiskt optimerat på samma gång och det är att placera redskap som underlättar en köksaktivitet nära tillhands. Ett exempel är när man lagar mat vid spisen. Då kan du med enkla medel, som fina skärbrädor, färska örter i krukor och några flaskor olja, skapa ett vackert stilleben som är lättillgängligt och som underlättar vardagens matlagningsaktivitet. Ett annat exempel är maskiner som kräver kontinuerlig påfyllning av vatten, såsom espressomaskin eller kaffebryggare. Dessa placeras med fördel nära diskhon – att slippa drälla när du tömmer spillfat är bra!”

 

 

MISSTAG 2: DÅLIGT PLANERAD BELYSNING Lösning från Christin Persson, ChrispDesign: “Ofta används för få ljuskällor och/eller fel sorts belysning. När man planerar ett kök ska man tidigt tänka igenom belysningen så att eldragningar och placeringar blir optimala. I ett kök behövs många olika typer av ljussättningar. Det behövs rejäl arbetsbelysning över arbetsbänken, och i taket passar en takskena bra eftersom man då kan rikta belysningen och på så vis uppnå olika effekter; man kan till exempel rikta några ljuspunkter mot köksskåpen och då få ett indirekt ljus ut i rummet.

 

Det är också viktigt att tänka till ordentligt när det kommer till belysningen ovanför matbordet. Lamporna ska ge ett starkt ljus men får samtidigt inte blända, och de bör ha ett varmare sken än arbetsbelysningen. All belysning i köket bör också vara kopplad till en dimmer, så att man lätt kan justera ljusstyrkan efter aktivitet.”

 

 
 

MISSTAG 3: UNDANGÖMDA VACKRA SAKER Lösning från Fredrica Myrberg, interiorbyfredrica: “När jag kommer hem till en kund och får tillåtelse att kika i skåp och lådor fascineras jag ofta över hur fina saker som gömmer sig där. Stora fantastiska skärbrädor, antika tekannor, vackra skålar och designföremål står och trycker längst in i skåpen.

Samtidigt upptas köksbänkarna oftast bara av de praktiska och mindre vackra föremålen; ni vet, brödrosten, diskstället och hushållspappret. Så låt inte dina finaste saker stå undangömda – plocka fram och njut av dem varje dag istället!”

 

 

MISSTAG 4: FÖRHASTAD KÖKSPLANERING Lösning från Malin Montelius, Monteliushome: “Ett misstag man lätt gör är att man bara planerar sitt kök en gång. Man låter det inte ta sin tid så att det kan växa fram. Under ett köksbygge kan man hinna ändra sig flera gånger, det tar ett tag innan man inser vad som passar ens livsstil och behov. Leta inspiration överallt du kan, och tänk hållbart, funktionellt och snyggt såklart!”

 

 
 

MISSTAG 5: ÖVERFYLLD KÖKSBÄNK Lösning från Daniella Lindberg, Home style studio: “Man planerar inte alltid i förväg var man ska förvara alla hushållsapparater, som brödrost, micro och matberedare. De hamnar ofta på köksbänken så att man till slut inte har plats att jobba, eller för den delen inreda platsen med något trevligare än elapparater. Göm micron i ett av dina köksskåp så behöver den inte synas, men finns ändå lätt tillgänglig vid behov. Finns det plats kan du även inreda köket med ett udda skåp där du gör plats för alla saker som du kanske inte använder så ofta, men ändå vill ha nära. När köksbänken sedan är fri från apparater kan du inreda den med fina skärbrädor, olivoljor, kryddor och grönsaker i en skål. På så sätt får du både fri bänkyta och inspiration till matlagningen.”

 

 
 

MISSTAG 6: FEL HANDTAG PÅ SKÅPEN Lösning från Malin Lind, Victrix inredarna: “Att välja för långa handtag är ett vanligt misstag man gör om man har vinkelkök. Man väljer också handtag som inte fungerar på alla lådor och luckor för att man har glömt bort att de är i olika storlekar. Mät själv eller fråga alltid en expert om måttet på det handtaget som du önskar, och kolla så att dessa passar på alla skåp och lådor i ditt kök.”

 

Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa