BILDER: Hon inredde med graffiti

Många barn drömmer om att ha en egen värld. För Anne-Märtha Barnes som är åtta år och bor i radhus i Visby har den önskan gått i uppfyllelse, i hennes sovrum.

21 januari 2015 13:00

Det var när hon skulle flytta in i ett nytt sovrum som hon och mamma Amanda Silvering började fundera på hur hon skulle få den rätta känslan i rummet.

Anne-Märtha berättar att hon ville att sovrummet skulle bli speciellt. Inredningen och färgvalet var förstås viktigt, och att hon gillar starka färger.

– Jag gillar inte rosa och ville göra om rummet, förklarar hon.

Ville bestämma själv

– Först tittade vi på fototapeter och när vi hittade en med graffiti så började vi fundera på om man kunde göra en riktig sådan i stället, säger Amanda.

Anne-Märtha gillade idén. Amanda tog kontakt med graffitimålaren Edvin Holm. Han tackade ja till uppdraget och frågade hur Anne-Märtha ville att rummet skulle se ut. Anne-Märtha har fascinerats av Frankrike i många år, och att välja vad som skulle vara med på målningen var inte svårt.

– Jag ville ha med mitt namn och Eiffeltornet, berättar hon.

Edvin Holm gjorde en skiss och Anne-Märtha gillade förslaget. Edvin började måla, eller spraya, som det faktiskt handlar om när man gör en graffitimålning.

Öppet fönster

Sprayfärg sprider sig lätt och minst lika viktigt som när man målar om på vanligt vis var att täcka allt som inte skulle få färg på sig. Eftersom skadliga ämnen sprids med sprayfärg var alla dörrar till rummet stängda och fönstret öppet hela tiden. Det tog tre timmar att göra målningen, och efter det måste väggarna torka innan rummet kunde användas igen.

– Det tog 4-5 dagar innan lukten försvann, men det var det värt! Rummet blev mycket bättre än vad vi kunnat föreställa oss, säger Amanda.

När färgen torkat och Anne-Märtha öppnade dörren möttes hon av en målning i neonfärger, tecknad med sitt eget namn i livlig graffitistil, och runt det Eiffeltornet och Triumfbågen.

– Målningen blev jättebra! Jag visste inte att den skulle bli så stor, den var jättecool!

Valde bort vitt

De starka färgerna i graffitimålningen fick matchning av tre lika färgstarka väggar i resten av rummet. Väggarna är enhetligt målade, en lila, en orange och en röd, som Anne-Märtha önskat sig.

– Jag tänkte först att de andra väggarna måste vara vita, men det blev riktigt bra med kraftiga och olika färger till Edvins målning.

Anne-Märtha har valt att inreda resten av rummet med inspiration av känslan från målningen. Färgade lampor och gardiner med Eiffeltornet på förstärker känslan av Paris.

Hennes säng har fått den mysigaste tänkbara placeringen, under graffitimålningen.

– Jag sover under mitt namn och Eiffeltornet, säger Anne-Märtha.

Hon trivs i sitt nya rum och tycker att allt blev jättefint.

– Det känns bra. Det är inte många som har ett sådant här rum, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter