De bygger nytt hem med återvunnet material

Det mesta har varit gratis eller kostat bara hundralappar. Men att bygga i återvunnet tar tid, Lars Åke och Towe Stoor är inne på sitt andra bygglov för samma hus.

28 september 2019 19:01

Tillfälligt på Gotland ramlade Towe och Lars Åke Stoor från Huddinge över tomten med gångavstånd till havet i Lummelunda. 

– Vi var på semester 1985 och hade varit i Kappelshamn när jag såg en blek masonitbit stor som en A4 med "Tomt till salu" längs vägen, säger Lars Åke.

De gav 33 000 kronor för tomten och familjen med fem barn bodde de första somrarna i två husvagnar hopbyggda med trädäck och förtält. Tomten och längtan till Gotland gjorde att de pendlade ofta. Där föddes drömmen att rita och bygga sitt eget hus, av bara återvunnet material.

 

Drömmen skulle visa sig ta betydligt längre tid än de trott, men ett av öns mer udda husprojekt reser sig just nu över de magra tallar som sparats på tomten. Skogen som fälldes sågades till virke och blev till två sommarstugor. I dem har Towe och Lars Åke bott med tre av barnen, de har i perioder också bott på andra ställen. Towe har skissat på mängder av idéer till drömhuset, och 2013 fick de sitt första bygglov.

– Det var jättespännande och vi hade känslan "Nu äntligen händer det". Jag utgick från ett skafferi som man kan gå in i bredvid köket, säger hon.

I två lador har de samlat allt återvunnet material till bygget. Från en bekant i Huddinge vars hus hade fuktskadats och skulle rivas köptes i princip en hel övervåning med golv och bjälklag. Fönster och dörrar fyndade de när de under några år tillfälligt bodde i Tranås.

– Med treglasfönster gav vi 9 000 kronor, värdet nytt hade legat kring 60 000, säger Lars Åke.

Eftersom inget av virket är köpt för att passa måste det sågas, något som Lars Åke gör själv. Att bygga på det sättet tar tid. Så lång tid att bygglovet, som gäller i fem år, hann gå ut i maj förra året.

– Om det inte hade regnat så fruktansvärt sommaren 2017 hade vi hunnit färdigt inom bygglovstiden, säger Towe.

 

En ansökan om förnyat bygglov skulle enligt lag ta 10 veckor. Men efter 16 månaders stopp i bygget tvingas Towe och Lars Åke, som tillsammans med sina tre whippethundar bor på 33 kvadratmeter i den lilla sommarstugan intill, fortfarande sitta i sängen och äta eftersom det är den största öppna ytan.

– Vi JO-anmälde byggnadsnämnden, då började det hända lite saker. Nu har vi fått ett ja, men först efter tekniskt samråd så det kan nog ta några månader till, säger Towe.

Utvändigt ser huset nästan färdigbyggt ut, men invändigt är det ett skal med bjälklag att balansera på. Lars Åke hoppas snart vara igång och bygga. Han visar entusiastiskt skivorna från lastpallar som han återvunnit.

– Hela bottenbjälklaget kommer att vara av lastpallar från Kina, säger han och berättar att alla dörrar blir skjutdörrar fyndade nya för 150 kronor styck.

I en pärm samlas alla kvitton för byggmaterial som de hittar på Blocket, köp- och säljgrupper på nätet och butiksutförsäljningar.

– Det är bara småsummor, säger Towe.

Den totala byggkostnaden för hela villan uppskattar de kommer att landa på omkring 500 000 kronor, där vitvaror, golvvärme och takstolar är nytt och tunga utgifter. Att bygga under så lång tid kräver envishet.

 – Även om vi ibland tycker olika blir vi aldrig osams, säger Towe.

Efter en påtvingad extra jul i den trånga stugan längtar de efter att kunna flytta in i huset de drömde om för 30 år sedan, förhoppningsvis efter nästa sommar.

– Det ska bli jättehärligt med utrymme och att alla ungarna kan komma hit och bo när de vill, säger Towe.

Så bygger du återvunnet

Börja samla material ett par år innan byggstart.

Se till att ha bra ytor att lagra allt på.

Tänk framåt på hur det du hittar går att ha nytta av.

Fönster måste inte vara likadana i hela huset, de liknar varandra när de blir målade.

Passa på när affärer har rea, leta på loppisar och kolla annonser på Blocket. I köp- och säljgrupper på nätet kan man också hitta mycket.

Man träffar massor av trevliga människor och har roligt på vägen.

För att inte tröttna – gör det du vill och inte det du måste.

Så jobbar vi med nyheter