De lagar mat ute året runt

Ni vet sagan om mannen som gick till mästerskräddaren för att få en kostym uppsydd och det efter många turer ”bidde ingenting”? För Bernt och Gun Pettersson i Akebäck blev det raka motsatsen. Det som skulle bli ett enkelt vedförråd slutade med att det ”bidde allting”.

12 maj 2015 08:00

Reportaget kommer från bilagan Bo Bra.

 

Allt började med att Bernt och Gun Pettersson bestämde att veden till badtunnan behövde, så att säga, få tak över huvudet. Fast redan på rit-stadiet växte bygget och blev efter hand större och större. Kanske skulle även grillen få plats? Behövdes det inte en arbetsbänk så man kunde laga mat ute? Vatten? Och hur skulle de långa svärsönerna få rum? Efter åtskilliga timmars skissande, litteraturstuderande och matematiska beräkningar började bygget ta form. Saker lagdes till och drogs ifrån vilket gör att allt har standardmått. Därmed blir det enkelt att lägga till en glasvägg, ett vindskydd eller skjutdörr den dag man vill.

2012 stod det efterlängtade bygget klart. Responsen bland vänner och bekanta blev stor och många sa att de ville ha ett likadant vilket gav Gun och Bernt mersmak. Nu ägnar de delar av fritiden till att i mindre skala bygga kök åt andra. Förhoppningen är att efter pensionen kunna utveckla företaget vidare.

–Jag har alltid tyckt att det är roligt att hålla på med händerna, det är ett avbrott i det dagliga arbetet, säger Gun Petterson som är ansvarig för verksamhetssystem för Heidelbergcement i norra Europa. Bernt är platschef vid Lantmännen i Klintehamn och jobben innebär en del stillasittande för dem båda.

Vi står och pratar ute i den stora trädgården, en annan passion, och ser på när Bernt rakar ut vedkolen från det senaste tillskottet i uteköket, tegelugnen. Surdegsbröden ska precis in för gräddning. Bernt skyfflar ner de varma kolen i en plåthink.

–De här blir perfekta att använda som kol i grillen, säger han.

–Vi brukar skoja och säga att anledningen till att uteköket blev så stort beror på svärsönerna, de är nästan två meter långa. Fast faktum är att man nästan alltid bygger för litet, säger Bernt bestämt.

Köket, som används till att allt från att grilla, hacka, baka och woka, är på 15 kvadratmeter. Det är i princip ett hus med tak utan väggar men går att använda året runt, oavsett om det snöar eller regnar.

–Numera är vi inga som packar in grillen på vintern, säger Bernt och börjar strimla sallad till middagen.

Gun flikar in att de varit mellan 30-100 personer som suttit i trädgården och ätit och att de tillagat maten tillsammans utomhus. Vid sådana tillfällen ger ett extra tält fler sittplatser.

–En del gånger har jag bara fixat recept och handlat. Sedan får gästerna hjälpa till. Då blir det liksom en ”happening”. Det är så kul att göra till exempel pizza tillsammans, säger Gun.

Något hon observerat är att det här med att laga mat i de fria gör tillställningen mer lättsam.

–När vi är ute och alla hjälper till så blir folk mer avslappande och det blir en del av själva festen, säger hon.

Att det dessutom inte gör något om man spiller och det inte krävs någon dammsugning efteråt är en stor bonus.

Gun och Bernt tipsar vad ett bra utekök bör ha:

• Tak som skydd mot regn och sol.

• Väl tilltagna ytor för familj och vänner.

• Förvaringsutrymmen för köksredskap.

• Bänkytor som är lätta att hålla rena.

• Induktionshäll eller spisplatta.

• Vatten och avlopp.

• El.

Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa