Här vill de bygga – för första gången på 30 år

Byggföretaget Gotlandsbyggen AB vill bygga nya bostäder i flera orter på Gotland. I Hemse vill de satsa på hyresrätter och det var mer än 30 år sedan sist.

26 oktober 2016 06:05

Bostadsbristen är stor på Gotland och därför planerar Gotlandsbyggen att bygga bostäder i flera orter på Gotland under de kommande åren. Hemse står överst på företagets planeringslista och nu har vd:n Mattias Topcov vänt sig till Region Gotland och kommer att ansöka om direktanvisning av mark i centrala Hemse.

– Vi ser ett ökat behov och vi skulle vilja hjälpa Hemse och bygga ett 40-tal hyresrätter där.

Enligt Ulf Berggren på Gotlandsbyggen har det inte byggts några nya lägenheter i Hemse sedan mitten av 80-talet och då var det bostadsrätter på Asarvegatan det handlade om.

Planen nu är ett 40-tal hyresrätter, alltifrån ettor till fyror, som skulle kunna stå färdiga under 2020. Vilken mark de är intresserade av vill Mattias Topcov dock inte berätta.

– Men vi vill vara med och utveckla bygden och vi är övertygade om att finns det bostäder vill också fler företag etablera sig på orten.

Gotlandsbyggen kommer även att ansökta om direktanvisning av mark i Roma och på Visborg i Visby. I Roma vill företaget bygga ett 15-tal bostadsrätter.

– Vi har sett en marknad för barnfamiljer att komma till Roma. Bostadsrätter passar dagens barnfamiljer. Att köpa hus i Visby är för dyrt för många i dag.

Bostadsrätterna i Roma ligger dock längre fram i planeringen.

– När det gäller Visborgsområdet är det svårt att få en direktanvisning men Gotlandsbyggen kommer ändå skicka in en ansökan.

Att ansöka om direktanvisning innebär att det företag som blir anvisad mark av regionen att bygga på betalar enligt fast prislista.

 

Gotlandsbyggen vann tillsammans med GBJ Bygg och HSB för en tid sedan marktävlingen om Signallottan på A7-området i Visby där man nu ska bygga hyresrätter.

LÄS MER: Så blir nya kvarteret i Visby

Dessutom är de med i markanvisningstävlingen för kvarteret Malajen på A7-området där det ska byggas radhus.

De många projekten gör att företaget nu expanderar. I dagsläget har Gotlandsbyggen 43 anställda. Under nästa år kommer de troligtvis anställa runt sju personer till.

Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.

Så jobbar vi med nyheter