Jublar över bygglov efter lång strid

Efter en lång härva märkliga beslut kan Anders Thomasson äntligen jubla. Men glädjen grumlas av ilskan mot hanteringen. "Det är så fruktansvärt illa skött", säger han.

6 oktober 2017 18:30

Det ser så lätt ut, ärendet med Anders Thomassons bygglov i Hamra. Det tyckte även regionens tjänstemän när han presenterade planerna för över tre år sedan. Ett bostadshus till vid en gård där det redan finns bebyggelse och uthus och ladugårdar. Inget strandskydd, inga grannar nära.

LÄS MER: "Patetiskt att han säger så"

Men så blev det inte. Först nu, efter sju sorger och åtta bedrövelser, kan har sätta spaden i jorden. Då har bygglov beviljats, dragits tillbaka, beviljats och dragits tillbaka igen. Och varit hela vägen till Mark- och miljööverdomstolen och vänt.

– Från början är ärendet amatörmässigt skött från regionen. Att man återkallar bygglovet utan att något förändrats i sak är riktigt dåligt, säger Anders Thomasson.

Han har fått medhåll av byggnadsnämndens ordförande Karl-Allan Nordblom. Och nu kan det bli fråga om skadestånd eftersom förseningarna kostat familjen Thomasson stora pengar.

– Jag har inte summerat det ännu. Men Karl-Allan Nordblom har själv lyft frågan om skadestånd, och det är rimligt att vi kommer att ha en sådan diskussion framöver. Vi har gjort en hel del arbete helt i onödan, samtidigt som den långa förseningen naturligtvis är kostsam.

LÄS MER: Linder: Bygglovsregler för åsnor

En av anledningarna till att det befintliga bygglovet drogs tillbaka var att gården ansågs vara en "ensamgård" som ska bevaras. Samtidigt har en granne överklagat och menar att huset ligger för nära. En paradox, enligt Anders Thomasson.

LÄS MER: Nytt bakslag i bygglovsbråket

– Men i och med att Mark- och miljööverdomstolen nu sagt sitt i frågan tror jag att det här blir prejudicerande och får stor betydelse för möjligheterna att bygga vid gårdar på Gotland.

Anders Thomasson är glad över att ha fått rätt i det som från början inte var ett komplicerat ärende, men vill ta tillfället i akt att lyfta frågan om hur processerna går till.

– Det här bevisar att hela systemet med överklaganden måste ses över. Det är orimligt att en granne som tycker sig få problem med sin solnedgång, exempelvis, kan förhala bygglovsärenden så många år. Vi ser fler exempel på dessa okynnesöverklaganden runt om på Gotland.

Till nästa sommar ska bostadshuset på 1,5 plan stå klart vid Thomassons gård.

– Vi har arrenderat ut gården och det befintliga bostadshuset till ett ungt par som vi är glada att de vill driva gården vidare. Och vi tycker att det ska bli skönt att få flytta in i ett eget hus på gården äntligen.

Så jobbar vi med nyheter
Mats Pettersson