Nu är e-tjänsten för bygglov igång

På onsdagen lanserades regionens efterlängtade e-tjänst för bygglov. Bygglovsenheten hoppas nu få bukt med allt för långa handläggningstider.

30 mars 2017 14:14

Via nätet kan fastighetsägare nu ansöka om bygglov, utan att behöva skriva ut blanketter och fylla i.

LÄS ÄVEN: Ny e-tjänst ska korta väntan på bygglov

Syftet är att markant öka andelen bygglovsansökningar som är kompletta när de lämnas in. Det beräknas spara mycket tid för både handläggare och sökande.

– Det här sparar tid och gör det avsevärt enklare för kunden att förstå vilka bilagor som behövs. Vi har lagt mycket arbete på utformningen, så att det ska kännas logiskt att fylla i de olika uppgifterna och dessutom ser kunden bara de rutor som ska fyllas i, säger bygglovschef Bo Eriksson i ett pressmeddelande.

Just nu finns elva tjänster på sidan för bygglovstjänster, varav fyra är e-tjänster som kan användas direkt på nätet med hjälp av e-legitimation. För övriga ärenden finns blanketter att skriva ut. Med tiden kommer fler e-tjänster att tillkomma, men för den som föredrar pappersblanketter kommer det alternativet finnas kvar under lång tid framöver.

– Fast med tanke på hur många fördelar kunden får genom att använda e-tjänsten, tror vi att de flesta kommer att vilja ansöka den vägen, säger Johan Åberg, direktör för Samhällsbyggnadsförvaltningen, i pressmeddelandet.

Så jobbar vi med nyheter
Mona Staflin