Åke Svensson talar ut om hårda kritiken

Åke Svensson fick avgå som regionstyrelsens ordförande efter Gneabaffären. Nu riskerar han också polisanmälan och skadeståndskrav. För Helagotland.seberättar han om känslorna och oron.

14 december 2015 09:30

Når Åke Svensson skrev under försäljningen av Gneabs fastigheter i november förra året skrev han också under sin avskedsansökan. Kan man säga. Affären kostade honom jobbet.

Men den kan komma att kosta honom ännu mer.

Den konsultrapport som regionen beställt om affären, utförd av KPMG, riktar svidande kritik mot Åke Svensson och Rolf Öström som också skrev under fullmakten till försäljningen.

Slutsatserna i rapporten är att Åke Svensson, då ordförande i Gneab, och styrelsemedlemmen Rolf Öström kan polisanmälas, och att det kan riktas skadeståndskrav mot dem.

– Det här är som att kastas tillbaka ett år i tiden. Det är mycket jobbigt för mig och mina anhöriga så klart. Men samtidigt är jag bättre rustad i dag än för ett år sedan att hantera detta, säger Åke Svensson.

Då, för ett år sedan, var han inte sig själv. Om hur han mådde då berättade han i en öppenhjärtig intervju i somras. Men det är en förklaring, inte en ursäkt. Affären hanterades extremt klantigt, men enligt Åke Svensson fanns det flera som borde ha reagerat på konstigheterna.

 

LÄS OCKSÅ: Stora intervjun med Åke Svensson efter krisen

 

– Nu faller yxan tungt mot mig och Rolf Öström. Samtidigt hade vi en vd, Sofia Wollman, som av olika anledningar undgår mycket kritik i rapporten. Men vad var hennes ansvar? Och hennes chefer, regiondirektörerna, säger Åke Svensson.

Den springande punkten i kritiken är att Åke Svensson och Rolf Öström själva skrev under en fullmakt som gav Åke Svensson rätt att sälja fastigheterna. Detta gjordes utan att frågan lyftes på ett styrelsemöte.

Men den här fullmakten bevittnades av Per Lindskog som var tillförordnad regiondirektör.

– Han borde också ha reagerat på felaktigheterna på samma sätt som jag borde ha gjort det, säger Åke Svensson.

Frågan ska upp i regionstyrelsen den 16 december. Gneab har styrelsemöte den 21 december. Då avgörs frågan definitivt.

– Det är delikat. För här ska politiker döma andra politiker. Och det är naturligtvis inte lätt. Vi skulle aldrig ha suttit i styrelsen för Gneab, den kritiken är helt rätt.

 

PLUS: Konsulterna: Kräv skadestånd

 

Styrelsen i Gneab är ny, förutom Eva Nypelius (C), som trots kritiken sitter kvar. Det innebär att hon ska vara med och fatta beslut om sina tidigare kollegor.

– Jag vet inte hur hon resonerar där, eller hur lämpligt det är. Men hon kanske anser sig jävig och inte är med på mötet, säger Åke Svensson.

Att affären hanterats klantigt och oprofessionellt är inget Åke Svensson försöker förneka. Nu måste han också ta konsekvenserna, som alltså kan bli både polisanmälan och skadestånd.

– Just skadeståndet, jag vet inte, det är väl inte i sig det jobbigaste. Men att bli polisanmäld, det känns så väldigt inte värt det. Ingenting är värt det. Det handlar om ens anseende och rykte.

– Vi ville göra rätt. Det blev fel. Ingen har gjort detta för egen vinning. Det finns inget mygel eller smusslande. Ingen har försökt att sko sig. Frågan är intressant inte bara för Gotland utan även nationellt, för vem vill bli förtroendevald när man ser vad man riskerar?

Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa