Regionen: Sök rätt vård innan du blir för dålig

Många gotlänningar tycks dra sig för att söka vård av rädsla för att smittas av coronaviruset. Därför vädjar regionen: Sök vård innan du blir för dålig.

Charlotte Kaviani, verksamhetschef vid akutmottagninen.

Charlotte Kaviani, verksamhetschef vid akutmottagninen.

Foto: Malin Stenström/arkiv/Henrik Radhe/arkiv

Gotland2020-09-17 14:02

Under de senaste veckorna har det varit ovanligt hårt tryck på Visby lasaretts akutmottagning, skriver hälso- och sjukvårdsförvaltningen i ett pressmeddelande.

– Många har väntat för länge med att söka hjälp på sin vårdcentral eller specialistmottagning, de flesta av dem äldre och med flera kroniska sjukdomar. Till slut mår de så dåligt att de söker akut och ofta behöver läggas in, säger Charlotte Kaviani, verksamhetschef på akuten.

Att allt fler skjuter upp nödvändiga läkarbesök eller -samtal kan ha med coronapandemin att göra, tänker Maria Amér, smittskyddsläkare.

– Man kanske negligerar sina symptom och är rädd för att komma till sjukvården och tror man kan få covid-19. En del väntar också med att kontakta sjukvården för att man inte vill belasta en redan ansträngd sjukvård. Inom vården finns rutiner och skyddsutrustning för att minimera risken för smitta och smittspridning.

I pressmeddelandet understryker förvaltningen att både individen och samhället blir lidande när sjuka uppsöker vården för sent.

Därför går man ut med en vädjan till allmänheten:

– Gå på de kontroller du kallas till, sök vård. Kontakta i första hand din vårdcentral eller 1177 och lyssna på råden du får av vården. Säger 1177 att du behöver ha en vårdkontakt, lyssna på det och kom till vården på det sätt som det uppmanas till. Var inte rädd för att ta kontakt med vården om du har besvär, säger Ann Hovland-Tånneryd, verksamhetschef på vårdcentralen Hemse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!