Annonssamarbete med Cementa

Slite i världsklass för hållbart samhällsbyggande

Cementas fabrik i Slite är en av världens mest hållbara cementfabriker. Men ambitionen siktar högre: redan om tio år vill Cementa kunna tillverka cement för klimatneutral betong.

Foto: MALIN VINBLAD

Native2020-07-23 16:31
Detta är ett annonssamarbete.

– Vår vision är tydlig, och även om den förutsätter en nära samverkan med fler aktörer för att kunna nås, så hjälper den oss att vara pådrivande i arbetet mot ett klimatneutralt betongbyggande, säger Fred Grönwall fabrikschef på Cementa i Slite.

Cementas fabrik i Slite är en stark grundpelare för ett hållbart svenskt samhällsbyggande. Landets broar, avloppssystem och byggnader hade inte varit möjliga utan betong, där cement är den viktigaste beståndsdelen. Redan i mitten av 90-talet tog Cementa flera initiativ för att minska sin klimatpåverkan. Sen dess har arbetet intensifierats ytterligare med kraftfulla investeringar och innovativa lösningar.

undefined

Idag är fabriken i Slite en av de främsta i hela världen i utvecklingen av en hållbar cementproduktion. Mängden koldioxidutsläpp per ton producerad cement är 15 procent lägre här än genomsnittet globalt.

 – Vi ska fortsätta att bygga Sverige och vi ska göra det på det absolut mest hållbara sättet i alla led, säger Fred Grönwall.

Fred Grönwall och Cementa har lagt ribban högt. År 2030 är visionen att kunna tillverka cement för klimatneutral betong över produkternas hela livstid. Om detta ska bli möjligt, behövs det en tydlig efterfrågan på hållbart producerade byggmaterial, men även en förstärkt elförsörjning på Gotland, då nya produktionstekniker kommer att kräva betydligt mer el än idag. 

Med visionen tydligt i sikte driver Cementa hela tiden både större och mindre innovationsprojekt för att minska klimatavtrycket på olika sätt. Två centrala delar handlar om att förbättra energieffektiviteten och att öka andelen biobränslen. 

En del av överskottsvärmen som uppstår under produktionen i Slite blir till ny el. Ungefär 15 procent av fabrikens totala elförbrukning utgörs av egenproducerad el. En annan del av överskottsvärmen blir fjärrvärme åt större delen av Slites hushåll. Och allt avfall på Gotland som inte kan återvinnas eller återanvändas kommer till användning som energi i cementfabriken. 

undefined


– För oss finns inga alternativ. Vi jobbar målmedvetet för att vara drivande i utvecklingen. Intresset och efterfrågan på mer hållbar betong växer och det är häftigt att se hur snabbt medvetenheten har ökat, säger Fred Grönwall.

Satsningarna på att minska klimatavtrycket och vägen mot visionen 2030 innebär också en möjlighet för fler jobb. Redan idag arbetar motsvarande 430 heltidsanställda på Cementa, inräknat underentreprenörer och transporttjänster. 

– Om vi framöver får möjlighet att satsa på koldioxidavskiljning i större skala här i Slite så kommer det att ge ringar på vattnet och skapa fler arbetstillfällen. Vi vill vara en motor på Gotland och göra det fortsatt möjligt att upprätthålla en infrastruktur och samhällsservice här på norra Gotland, säger Fred Grönwall.

Samtidigt som Cementa fortsätter sitt arbete mot en mer hållbar cementproduktion, sker också en generationsväxling bland medarbetarna på fabriken i Slite när 50-talisterna går i pension.

– Vi gotlänningar har byggt Sverige i århundranden och skapat förutsättningar för broar, vägar, tunnlar, rent dricksvatten och byggnader i samhället. Nu tar en ny generation över på fabriken och vi vill vara en attraktiv arbetsgivare i minst hundra år till. 

Fakta: Så ska Cementa bidra till ett klimatneutralt betongbyggande2030

Cementa arbetar fokuserat inom fem huvudområden för att möjliggöra klimatneutralt betongbyggande:

1. Energieffektivisering

Maskiner byts ut till nya och mer energieffektiva och verksamheten optimeras ständigt för att effektivisera energiåtgången.

2. Ökad andel biomassa

Redan idag består energimixen av över 60 procent restmaterialbaserade bränslen, varav nästan hälften är biobaserat.

3. Nya cementsorter

Genom att ersätta delar av den koldioxidintensiva mellanprodukten cementklinker – som är huvudkomponenten i cement – med andra lämpliga ersättningsmaterial som flygaska eller slagg kan cement med betydligt mindre koldioxidbelastning produceras. 

4. Koldioxidupptagning från betong

Betong i byggnader och andra konstruktioner tar hela tiden upp koldioxid från sin omgivning. Då sker en omvänd kemisk reaktion jämfört med cementtillverkningen. Mellan 15 och 20 procent av de utsläpp som sker från dagens cementproduktion återupptas årligen av befintliga betongkonstruktioner i samhället. 

5. Koldioxidavskiljning, lagring eller återvinning

Genom att skilja koldioxid från rökgaserna vid produktionen kan koldioxiden därefter lagras eller återvinnas. Vid Cementas norska systerföretag Norcem har olika tekniker utvärderats under flera år och man är idag mycket nära att börja bygga en fullskalig lösning. Det blir i så fall den första inom global cementindustri och den kan stå klar redan 2024. 

Denna artikel är skriven av Cementa. Läs mer på https://www.cementa.se/sv/nollvision2030

undefined
Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister.