BESKEDET: Här ska det nya bryggeriet byggas

Gotlands Bryggeri har tittat på tre olika tomter för sitt nya bryggeri. "Vi vill komma i gång med produktionen", säger Johan Spendrup.

3 februari 2017 09:42

Bryggeriet hade tidigare långt gångna planer på att bygga ett nytt bryggeri i Visby hamn. Men förra året fick planerna skrotas eftersom processen tog alldeles för lång tid.

Sedan dess har man arbetat med olika spår för ett renodlat bryggeri utan den publika verksamheten, restaurangen och puben, som det planerades för i hamnen. Gotlands Bryggeris vd, Johan Spendrup, säger att man tittat på tre olika alternativ för det nya bryggeriet. Det handlade om en tomt vid Lantmännen i hamnbacken, en tomt i anslutning till Arla samt en tomt i närheten av Spendrups logistikcentral på Lundbygatan på Österby.

Och det är den sistnämna man bestämt sig för.

– Vi kommer att köpa en tomt av Region Gotland. Det är en industrimiljö där det redan i dag finns livsmedelindustri. Det här blir en industribyggnad där det är fokus på produktionen, säger Johan Spendrup.

Tomten, på Lundbygatan 14, är på cirka 10 000 kvadratmeter och kommmer att kosta knappt fyra miljoner kronor. Priset är framtaget utifrån de riktpriser som Region Gotland har för industrimark.

– Det är en plats där vi har möjlighet att expandera på, säger Johan Spendrup.

Vad var det som avgjorde att det blev just Österby?

– Det finns flera olika anledningar till varför det blev där. Det handlar bland annat om själva avtalet och att vi vill äga marken. Men det viktigaste är att vi vill komma i gång med produktionen så fort som möjligt, säger Johan Spendrup.

LÄS MER: Bryggeriet drar sig ur hamnaffären

Han menar att det har varit ett bra samarbete med Region Gotland.

– Jag tycker att vi haft en bra dialog. Vi ser fram emot att få jobba med dem i det här projektarbetet och äntligen få komma i gång med det som vi jobbat med i fyra år, säger Johan Spendrup.

När det nya bryggeriet står klart kommer all utveckling och produktion att flyttas till Gotland.

– Gotlands Bryggeri är ett gotländskt företag. Men idag tvingas vi på grund av kapacitetsbrist ha viss tillverkning på fastlandet. Att vi nu tar ett stort steg mot att flytta hem all utveckling och produktion känns väldigt bra, säger Johan Spendrup.

Han hoppas att byggstart för det nya bryggeriet på Lundbygatan kan bli redan till sommaren 2017. För tillfället håller bolaget på med flera olika undersökningar av marken.

– Det handlar bland annat om miljöundersökning, arkeologisk undersökning och en geoteknisk undersökning om det verkligen går att bygga där. Vi håller på att utreda det tillsammans med regionen just nu, säger Johan Spendrup.

Regionstyrelsens ordförande Björn Jansson (S) är nöjd över att det nya bryggeriet snart kan bli verklighet.

– Framgångarna för Gotlands Bryggeri är mycket glädjande och från regionens sida har vi varit angelägna att hjälpa till så att hela produktionen kan komma tillbaka till Gotland. Vi har haft ett mycket gott samarbete med bryggeriet genom hela den här processen, säger Björn Jansson.

Gotlands Bryggeri hoppas att produktionen i det nya bryggeriet kan starta före utgången av 2018.

Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.

Så jobbar vi med nyheter
Simon Frid