Bryggeriet tar hjälp av gotlänningar till ny specialöl

Gotlands bryggeri efterlyser tonvis med äpplen från gotlänningar när en ny specialöl nu ska tillverkas.

30 september 2018 17:00

Gotlands bryggeri startade tidigare i år initiativet "Allt för ön", en satsning där bryggeriet ska agera skyltfönster för småskaliga mat- och dryckesproducenter från Gotland. Som en del i projektet släpper bryggeriet under hösten en ny öl som ska släppas på Systembolaget. Enligt bryggeriet testar man ett nytt grepp då den nya ölen är tänkt att få äpplen som huvudingrediens.

– Det är tänkt att bli som en höstöl eller skördeöl för 2018. Vi har jobbat i nästan ett års tid med att ta fram en öl med det man kallar frukt-infusion, alltså att man tar med sig smaken från något förutom det traditionella jäst, humle och vatten, förklarar Mikael Mossvall, vd på Gotlands bryggeri.

Ölen kommer att bli vad man i ölkretsar kallar en "farmhouse ale", en kategori där även Gotlandsdricke brukar stoppas in. Namnet på den nya produkten blir Wisby Farmhouse ale.

Det var viktigt för Gotlands bryggeri att få just gotländska äpplen till ölen, och efter diskussioner har man inlett ett samarbete med Halfvede musteri som leverantör av äpplen. Men här kommer också gemene gotlänning in i bilden. Under fyra dagar i oktober kommer Gotlands bryggeri att ha öppen mottagning vid bryggeriet på S:t Hansgatan då man tar emot äpplen från den som vill skänka frukt till produktionen av det nya ölet.

–  Det är tänkt att bli en kul grej för privatpersoner att bli delaktiga i. Vi kommer att bjuda de som kommer på lite alkoholfri öl och äppelmust. De äpplen vi får in kommer sedan att tas till musteriet för att bli äppelmust, och när vi tillverkar ölen så kommer ungefär 30 procent av den bestå av äppelmust, säger Mikael Mossvall.

Ambitionen är att produkten ska släppas till försäljning den 1 november. Enligt bryggeriet kommer ölen att stå på hyllan vid samtliga av Gotlands Systembolag, och den kommer också finnas i beställningssortimentet för kunder i övriga landet.

Då kan du lämna äpplen till Gotlands bryggeri

På S:t Hansgatan 47 i Visby kan man lämna äpplen till den nya ölsorten under följande tider:

13-14 oktober kl. 12-16

15-17 oktober kl.15-18

Så jobbar vi med nyheter
Dennis Pettersson