Cementas storstopp blir ett uppsving för norra Gotland

Sedan början av mars har den ordinarie verksamheten stått stilla på Cementas fabrik i Slite. Men trots det råder febril aktivitet i fabriken. "Vi sätter fart på Gotland under lågsäsong", säger Fred Grönwall.

19 mars 2019 20:05

Varje vår stoppar Cementa verksamheten för underhållsarbete under några veckor. Avbrottets längd beror på vilka behov som finns av renovering och återställning.

– I år är det lite större än vanligt. Utöver de stora normala jobben så byter vi 28 meter ugnsmantel, det roterande röret, på ugn sju. Vi gör också om kylaren på den lilla ugnen, moderniserar den. Vi byter också till en modern vindsikt i råkvarnen till lilla ugnen, säger fabrikschef Fred Grönwall.

Vindsikten separerar det som är färdigmalet och skickar tillbaka det som behöver malas ytterligare. Det som mals i råkvarnen är kalksten, märgelsten, järnbärare, kiselbärare och aluminium, vilket blir råmaterial till ugnsprocessen.

– Det blir en stor modernisering. Vindsikten är från 1968 och nu kommer 2019 års modell istället.

LÄS MER: En hundraåring som siktar många år framåt

På ugn åtta byts växellådan på stora råkvarnen ut.

– Den väger 126 ton, det är som 100 personbilars vikt, alltså ganska stora maskindelar.

Det är sammantaget väldigt många moment som görs under stoppet, för att verksamheten säkert ska kunna fortsätta ytterligare ett år.

Årets moderniseringar har också positiv inverkan på miljön, både när det gäller arbetsmiljön i fabriken och koldioxidutsläpp.

– Kylaruppdateringen på ugn sju kommer ge en lägre energiförbrukning och vindsiktens uppgradering kommer ge en jämnare kvalitet och därmed också en lägre energiförbrukning, som i sin tur ger lägre CO2-utsläpp. Vi kommer också att renovera filter, som gör att vi släpper ut mindre damm, vilket är bra för närmiljön. Alla nya maskindelar har tuffare bullerkrav så fabriken blir också tystare, säger Fred Grönwall.

Under underhållsarbetet arbetar över 700 personer i fabriken, varav cirka 500 är extrapersonal som annars inte jobbar där.

– Så långt som möjligt tar vi in folk från Gotland, sedan fyller vi på med folk från fastlandet och även från utlandet.

Underhållsarbetet innebär ett uppsving för norra Gotland, enligt Fred Grönwall.

– Alla campingar och boenden på norra Gotland är fullbelagda just nu, tack vare storstoppet. Också handlarna upplever ett uppsving på norra ön. Vi sätter fart på Gotland under lågsäsong, säger Fred Grönwall.

Den stora ugnen är stängd 2 mars till 23 mars och lilla ugnen mellan 8 mars och 14 april.

Så jobbar vi med nyheter
Mona Staflin