De kan vinna tungt nationellt pris

Gården på Gotland har chansen att ta hem en tung nationell utmärkelse när Naturvårdsverket ska utse vinnaren av årets Miljömålspris.

12 februari 2020 18:16

Lilla Bjers gårdskrog och lantbruk i Västerhejde är omskrivna för sin prisbelönta mat och arbete med ekologiska och kravmärkta grönsaker. Nu är gården nominerad till ett av landets tyngsta miljöpriser, Naturvårdsverkets Miljömålspris

Tillsammans med två andra aktörer nomineras Lilla Bjers till "Miljömålspriset för uthållighet och långsiktighet". Lilla Bjers nomineras "för ett synnerligen uthålligt arbete med ekologiskt och långsiktigt hållbart jordbruk", skriver Naturvårdsverket. 

Margareta Hoas, som tillsammans med sin man Göran Hoas, driver Lilla Bjers, berättar.

– Det är jättestort för oss. Det är helt fantastiskt och hedersvärt att lilla vi på Gotland kan bli nominerade till ett sådant pris.

Lilla Bjers har tagit emot en hel rad utmärkelser genom åren, men de flesta har delats ut för gastronomin och maten som serveras på gårdskrogen, menar Margareta Hoas.

– Miljömålspriset handlar om något annat, det är något viktigt och handlar om verkligen om grunden vi står på och har jobbat fram på gården under lång tid.

Lilla Bjers sysselsätter cirka 35 personer och har odlingar på 16 hektar. Hela gården är Krav-certifierad sedan 2001.

De övriga två nominerade är Friluftsfrämjandet "för att ha gett generationer av unga människor kunskap och respekt för naturen" enligt Naturvårdsverket. Samt de två kommunerna Klippan och Nordanstig samt elbolaget Tranås Energi för "satsning på att återställa vattendrag för biologisk mångfald, trots att de är små kommuner".

Så jobbar vi med nyheter
Dennis Pettersson