"De köpte irländska lamm av oss"

På våren 2014 köpte Gothemsgården stora partier irländskt lamm av en grossist i Stockholm. Tvärtemot vad förre slakterichefen hävdar. "Vi har ingen anledning att ljuga".

29 januari 2016 13:30

I flera artiklar har Helagotland.se skrivit om köttfusket kring Gothemsgården, som först avslöjades av Aftonbladet.

Gothemsgården misstänks ha förpackat och sålt utländskt kött som svenskt, kravmärkt och under Gothemsgårdens namn.

Enligt miljöförvaltningen i Stockholm har fusket skett under många år och snarast varit att betrakta som en affärsidé.

Men den förre slakterichefen Lars-Erik Persson hävdade i en intervju med Helagotland.se att allt kött som hanterades på Gothemsgården fram till våren 2015 var gotländskt, och att eventuellt fusk måste skett senare.

 

CHEFEN: "Allt vårt kött var gotländskt"

 

"Jag kan till hundra procent garantera att så länge jag arbetade i bolaget som sålde vi enbart gotländskt kött", sade han.

En tidigare anställd vid Gothemsgården har berättat för Helagotland.se om att det hanterats irländskt lammkött på slakteriet i stora mängder innan detta. Att styckarna jobbade nattetid för att få undan köttet innan livsmedelsverkets kontroller.

"Jag såg aldrig några etiketter som antydde att det skulle vara något annat än gotländskt", berättade han.

 

TIDIGARE ANSTÄLLD: "Ren och skär lögn"

 

Nu kan Helagotland.se avslöja ytterligare bevis för att den tidigare anställdes version stämmer, och att Lars-Erik Persson inte sagt hela sanningen.

Våren 2014, alltså ett helt år innan slakteriet stängde på Gotland, köpte Gothemsgården stora mängder irländskt lamm av grossisten Josefs Lammhouse i Johanneshov i Stockholm. Fakturan hamnade till slut hos Kronofogden.

– Vid fyra eller fem tillfällen köpte de mellan 54 och 80 lamm, säger Thomas Gawell vid Josefs Lammhouse.

Var kom lammen från, Sverige eller Irland?

– Irland.

Hur ser du på uppgifterna från Lars-Erik Persson om att man inte hanterat irländskt kött?

– Jag tycker det är mycket märkligt. Jag har ingen anledning alls att ljuga. Det finns ingen mening för mig. Vi arbetar varje dag för öppenhet och har absolut inget att dölja. Jag tycker att det är bra att det här kommer fram i ljuset, för branschen har bara att förlora på folk som fuskar.

Lammen från Josefs Lammhouse levererades till Gothemsgården på Gotland, och inte till någon lokal i Stockholmsområdet.

Helagotland.se har sökt Lars-Erik Persson för en kommentar. Vi har även sökt ägarna till Gothemsgården och bolaget K & D AB som också är indraget i härvan, men de har valt att göra sig oanträffbara.

Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa