En enrummare i Stockholm kostar mer än tre gånger så mycket som i Karlstad, där kvadratmeterpriset för en etta ligger på 26 100 kronor, enligt en sammanställning från mäklarfirman Bjurfors.

Den som har köpt en studentbostad i Karlstad för fem år sedan har dessutom ökat sin bostads värde dubbelt så mycket som motsvarande etta i Stockholm.

En etta i Göteborg landar på 58 900 kronor per kvadratmeter. Priserna har ökat med 52 procent under de senaste fem åren.

Även om det är dyrt att köpa en lägenhet kan det vara en bra investering för framtiden, anser Fredrik Kullman, vd för Bjurfors Stockholm.

Framför allt finns det ett värde när man har studerat färdigt. Sedan om det värdet går upp eller ner är en chansning, men enligt våra siffror har priserna gått upp överallt om man ser till de senaste fem åren. Det bidrar till ett kapital om man ska köpa en ny bostad i framtiden, säger Fredrik Kullman.

Störst ökning i Luleå

Luleå och Lund är de städer där priserna för en etta har ökat mest det senaste året. I Luleå har priserna stigit med hela 6 procent, följt av Lund där de stigit 4 procent.

Samtidigt har priserna för ettor i populära Uppsala och Umeå sjunkit, med 3 respektive 5 procent.

Man får nog se det som ett kvitto på att folk i allt större utsträckning söker sig till andra studieorter utöver klassiska Uppsala. Det finns fler studieorter att välja på och när allt fler söker sig till dem minskar också trycket.

Fredrik Kullmans tips till den som funderar på att köpa sin studentlägenhet är att leta utanför stadskärnorna. Det är också bra att vara ute tidigt, helst i juli om man har möjlighet. Priserna tenderar nämligen att öka i takt med att studiestarten närmar sig.

"En segregation"

Däremot är det inte alla som har möjlighet att köpa en lägenhet, vilket är ett stort problem, enligt Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Att som student få lån är väldigt svårt, man behöver hjälp från föräldrar eller annan släkting. Det blir en segregation där bara de som har kontanter eller kontakter kan plugga. Många kommer in på sin drömutbildning och tvingas tacka nej, säger hon.

För att kunna köpa en etta gäller det att föräldrarna har börjat spara i tid. För en enrumslägenhet i Stockholm behöver man till exempel spara 1 746 kronor i månaden under 20 år för att få ihop pengar till kontantinsatsen.

Som ung student ska man inte heller behöva köpa en bostad, anser hon. Hennes tips till studenter är att hyra och att försöka hitta en inte allt för dyr tillfällig bostad att hyra under tiden man står i bostadskön.

Man kanske kan hyra ett rum och vara inneboende eller gå ihop flera och dela på ett större boende tillsammans. Ofta går det bra att stå kvar i bostadskön under den tiden, och få en lägenhet nästa eller nästnästa termin, säger Claudia Wörmann.