Eldningsförbudet slår hårt mot kötthandeln

Gotländska butiksägare uppger att det totala eldningsförbudet leder till att folk grillar mindre och därav äter mindre kött.

7 augusti 2018 13:34

Att torkan har slagit hårt mot lantbruket måste ha undgått få. Torkan har även lett till totala eldningsförbud, inte bara på Gotland utan runt om i hela Sverige. Svensk handel, en arbetsgivarorganisation inom handel, har dessutom uppmanat alla sina medlemsföretag att tillfälligt sluta sälja engångsgrillar där det råder eldningsförbud.

LÄS MER: "Låt bli eldning och engångsgrillar!"

Det totala eldningsförbudet leder med andra ord till att folk inte grillar och att mindre kött köps enligt bland annat Paul "Dino" Larsson, Ica-handlare i Visby. Han uppger att butiker i drabbade områden har sålt runt 30 till 40 procent mindre kött jämfört med tidigare år i ett inlägg på Facebook.

– Men bönderna är de stora förlorarna med foderbrist, gigantisk lägre. Köttförsäljning i grillens högsäsong samt nödslaktat till ett lägre pris, skriver han i ett mejl.

Någon officiellt statistik finns inte på hur eldningsförbudet och torkan ska ha minskat köttförsäljningen. Däremot upplever andra butiksägare samma trend. Markus Wahlgren, stormarknadschef på Coop Gotland, berättar att det marinerade köttet slutade säljas direkt när det totala eldningsförbudet kom.

– Vi säljer mer av annat kött, exempelvis högrev till grytor som inte annars brukar vara populärt så här års, säger han.

Wahlgren fortsätter berätta att den förlorade inkomsten av uteblivet kött kompenseras av andra varor.

– Vi säljer bättre än föregående år. Vi kan se exempelvis att vatten går riktigt bra. Men när det kommer till grillat, och varor till det, så som halloumi och grönsaker, så har vi tappat, säger han.

I den första versionen av texten uppgavs det att Paul "Dino" Larssons egna butik hade förlorat 30 till 40 procent i köttförsäljning. Siffrorna gällde butiker i stort i de drabbade områdena.

Så jobbar vi med nyheter
Philip Sandell